Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Fazla mı hafif olmuş? "Steelseries Arctis RAW incelemesi"

Bu videoda Steelseries Arctis RAW oyuncu kulaklığını inceliyoruz. Tasarımı, kullanılan malzeme, hafifliği, sürücü detayları, özellikle oyun ve müzik performansı, didik didik detayına iniyoruz.
Arctis RAW, uygun fiyat ve bütçe odaklı bir kulaklık. Jacklı yapısıyla PC’de, MAC’de ve telefonlarınızda kullanabileceğiniz türden. Kutusunda aslında kendisinin değil de çok daha pahalı abilerinin ödüllerinin olması ne kadar doğru, siz de bunun yanıltıcı olduğunu düşünüyor musunuz, yorumlarınızı bekliyorum.
Ayrıca kutusunda PC, MAC, Mobil yazıyor, sitesinde Playstation, Xbox ve Switch’te de kullanabileceğiniz belirtilmiş, PS4 koluna taktım, denedim çalışıyor. Şimdi bu kulaklığın kutusunu açalım, bakalım ne sunuyor Arctis RAW.
Fazla mı hafif olmuş? 'Steelseries Arctis RAW incelemesi' Tam Boyutta Gör


Renkli, güzel bir kutusu var, merak edebileceğiniz neredeyse her detay belirtilmiş. İçinden kendisi, 1.5 metrelik, kauçuklu, dayanıklı hissettiren çifte 3.5mm uzatma kablosu ve dökümantasyonlar çıkıyor.

Kendi, hazneye sabit kablosu 1.3 metre, dizüstünde kablo karşamasından kurtarır. Masaüstünde yeterli gelmeyecektir, çift uçlu kabloyu takmanız gerek.
Fazla mı hafif olmuş? 'Steelseries Arctis RAW incelemesi' Tam Boyutta Gör


Arctis RAW’ın tamamı plastik. Arctis 3 kadar kaliteli bir plastik değil, biraz daha içi boş gibi, giriş segmentinde olduğu belli, pek sağlam bir hissiyat vermiyor ama en azından ağırlık konusunda avantaj, deneyimlediğim en hafif kulaklıklardan biri.
Fazla mı hafif olmuş? 'Steelseries Arctis RAW incelemesi' Tam Boyutta Gör


Kafa bandının üzerindeki birleşme noktalarını görünce biraz irkiliyorsunuz ama esnetince rahatsız edici, çatır çutur bir ses çıkmıyor. Bant ayarı da plastik malzemeden, üzerinde rehber çizgi yok, herhangi bir metal güçlendirme de bulunmuyor. Genel olarak bana nazik davran diyen bir kulaklık.

Eklem noktalarından yukarı aşağı açılanabiliyorlar ama mola verip boynunuza aldığınızda içeri dışarı çeviremiyorsunuz, dolayısıyla biraz rahatsız edebilir. Özetle hareketi sınırlı ama kulağı sarmada bir sorunu yok.
Fazla mı hafif olmuş? 'Steelseries Arctis RAW incelemesi' Tam Boyutta Gör


Sol haznede mikrofon girişi, ses ve mikrofon açma kapama ayarı var. Mikrofonu istediğiniz zaman çıkarabiliyorsunuz, güzel çünkü takılıyken ne kadar geri atsanız da görüş açısına girebiliyor. Ses ayarı hassas, öyle çok tur attırmanıza gerek yok, bu arada taktığınız cihazın ses ayarı farklı, kulaklığın farklı, PC’de ikisini de ayarlıyorsunuz.
Fazla mı hafif olmuş? 'Steelseries Arctis RAW incelemesi' Tam Boyutta Gör


Yastıklar mikrofiber malzemeden, yeterince yumuşaklar. İçleri elips şeklinde ve kulaklarınız benim gibi biraz büyükse çok sorun değil, içi yeterince büyük. Kulağın kenarları biraz değiyor ama yormaz diye düşünüyorum, konforuna değineceğim zaten.
Fazla mı hafif olmuş? 'Steelseries Arctis RAW incelemesi' Tam Boyutta Gör


İşin teknik tarafına geldiğimizde, 40mm’lik sürücüler var, 32ohm’luk, 20Hz-22KHz frekans aralığına ve 98db hassasiyete sahip sürücüler. Mikrofon çift yönlü, 10Hz-10KHz aralığında bir mikrofon. 32ohm’luk olması korkutmasın, PC’de beslemesi dert değil, telefonda da istediğim maksimum sesi alabildim.
Fazla mı hafif olmuş? 'Steelseries Arctis RAW incelemesi' Tam Boyutta Gör


Oyun performansıyla başlayalım. CS:GO, ses kasma dediğimiz tabirin çok canlı bir şekilde meyvesini yiyebildiğimiz bir oyun. Yön hissiyatı iyi diyebilirim, ne yönde ne olduğu bilgisi, bir koridora daldığınızda rakibiniz koşuyorsa ayak sesleriyle yön tayin etmek, şu ana kadarki en keskini değil kesinlikle ama mümkün. Silah sesleri en azından ortalama bir netlikte lakin tüfeklerde, keskin nişancı silahlarında o tok sesleri arıyorsunuz.
Fazla mı hafif olmuş? 'Steelseries Arctis RAW incelemesi' Tam Boyutta Gör


Apex Legends, son zamanlar da en çok oynanan oyunlardan biri. Evet, CS:GO’da da olduğu gibi, çok daha açık bir alan sunsa da kulaklarınıza bel bağlayacaksınız, kulaklarınız emin olun, can kurtarıyor oyun kurtarıyor. Etraftaki ayak seslerini tön tayin edebileceğiniz kadar iyi duyuyorsunuz, dediğim gibi en iyisi değil kesinlikle ama arkanızda, sağınızda solunuzda bir şey olursa biliyorsunuz. Bu oyunda takım iletişimi de önemli, aldığım kaydı dinleyelim.
Sesin doğallığı anlamında fiyatına göre gayet başarılı buldum, gürültü engelleme filtresi uygulanıyor, ortamdaki dip sesleri güzel ayıklıyor, bunu yaparken de sese robotikleştirme anlamında verdiği zarar minimumda, Arctis 3 kadar doğal değil ses ama özetle fiyatına göre iş görürün üzerinde.
Fazla mı hafif olmuş? 'Steelseries Arctis RAW incelemesi' Tam Boyutta Gör


Fark ettiyseniz kulaklık için 5.1, 7.1, Dolby, herhangi bir çevresel ses teknolojisinden bahsetmedim. Resmi görsellerde, dökümantasyonlarda hiçbirinde yok ama bu artık bu bir mesele değil çünkü Windows Sonic var, herhangi bir donanımsal şartı şurtu yok, istediğiniz kulaklıkta Windows Sonic çevresel sesi açabiliyorsunuz.

Oyuncu kulaklıkları her zaman keyifli müzik dinlemeye yetemeyebiliyor. Arctis RAW’ın maksimum sesi orta seviyede, belki biraz daha yüksek. Kesinlikle kulak çınlatan veyahut boynuma aldığımda da dinlerim diyebileceğiniz kadar değil, seste yırtılma, distorsiyon yok, ekleyelim. Tizler, midlerin ve özellikle tok seslerin bir tık arkasında, perdeleniyorlar ama boğuk bir ses de değil, ayrımları başarılı değil şeklinde yorumluyorum. Rap, Trap dinlerken basslar varlar, derinlik olarak fena değiller gibi ama benim gibi müzik seven, bass seven biri için yeterince vurucu değiller, hani böyle kulakta titreyen bir kulaklık değil mesela. Dinamik aralığı bir oyuncu kulaklığından biraz daha iyi, sahnesi geniş değil, seslerin çıkış noktalarının biraz dar bir noktada toplandığını hissediyorsunuz, ekolayzıra da pek tepki vermiyor. Özetlemek gerekirse bir oyuncu kulaklığından biraz daha iyi ama müzik severi maksimum ses anlamında, detay anlamında doyurmaz.
Fazla mı hafif olmuş? 'Steelseries Arctis RAW incelemesi' Tam Boyutta Gör


Konfor. Arctis 3 ile kıyaslarsam, Arctis 3’te kafa bandı daha rahattı, oluşturduğu baskı yapısı itibarıyla dağılıyordu, çok daha az baskı yapıyordu, yastıkları böyle dikişli değildi, daha güzel oturuyordu kulaklara. Arctis RAW, hafif olmasına hafif ama bence Arctis 3 kadar konforlu değil. 3-4 saatlik maratonlarda kafa bandını belirgin bir şekilde hissediyorsunuz, rahatsız edebiliyor, yastıkların da hafif bir zımpara kağıdı etkisi var, yüzü tahriş ettiğinden değil konforlu bulmadım sadece. Mikrofiber malzeme olmasına rağmen o kadar da havadar değil ama ses yalıtımı dolayısıyla mikrofiberli rakiplerinden biraz daha iyi. Genel olarak saatlerce takmak isteyebileceğiniz bir konfor vaad etmiyor, daha kısa aralıklarda belki.
Fazla mı hafif olmuş? 'Steelseries Arctis RAW incelemesi' Tam Boyutta Gör


Arctis RAW. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 350TL civarında. Oyunlarda ses kalitesi olarak eleştirebileceğiniz şeyler olabilir, genel olarak bir müzik kulaklığı da olmayabilir ama çevresel ses, yön tayini, bu konularda yeterli diyebiliyorum. Malzeme kalitesi düşündürücü, avantajı hafifliği lakin kafa bandından dolayı direkt konfora dönüşmemiş bu avantaj. Eğer Steelseries marka bir kulaklık alınacaksa Arctis 3 için para biriktirmeyi, daha iyi bir yatırım yapmayı düşünebilirsiniz, Arctis 3 de hayalleri süsleyen bir Fiyat/Performans kulaklığı değil inceleme videosunda da dediğim gibi, RAW’a göre daha pahalı amasundukları oranla daha fazla.
HP Omen HP800, Plantronics RIG 500 PRO gibi daha dişli rakipleri var, mücadele gücünü yeterli bulmadım. Saatlerce oyun oynamıyorum ben, hafif olması önemli, zaten maksimum bütçem bu kadar, mikrofonunun iyi olması benim için kafi, Steelseries’i de özellikle severim diyorsanız eğer en azından tercih listenizdeki modellerden biri olabilir.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim