Anlık Bildirim

Fatih gemisi petrol ve doğalgaz için ilk sondajına başladı

Fatih Sondaj Gemisi gemisi, Akdeniz'deki ilk sondajına başladı. Derin sularda petrol ve doğalgaz arayacak. Fatih Sondaj Gemisinin özellikleri ve diğer detayları haberimizde:
Türkiye'nin ilk sondaj gemisi Fatih, Akdeniz'deki ilk sondajına Antalya açıklarındaki Alanya-1 kuyusunda başladı. Fatih Sondaj Gemisi, derin sularda petrol ve doğalgaz arayacak.

Fatih'in Alanya-1 kuyusundaki sondaj çalışmalarının 140 gün sürmesi planlanıyor. Deniz suyu derinliği 2541 metre olan bölgede, 5500 metre derinliğe kadar inilecek. Türk savaş gemilerinin koruması altında faaliyet gösterecek.

Fatih Sondaj Gemisi özellikleri

Fatih gemisi, 6. nesil üst düzey teknolojiye sahip ve aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalarak operasyonlarını sürdürebiliyor.

Çevreci operasyon yapabilen Fatih Sondaj Gemisi; çift kuleli tasarımı sayesinde eş zamanlı 2 sondaj operasyonunu daha hızlı ve ekonomik sürdürebiliyor. Gemi, deniz tabanını gözetleyebilen uzaktan kumanda edilebilir iki su altı robotik denizaltı aracını bünyesinde bulunduruyor. 2 helikopter ve 3 destek gemisine sahip olan Fatih’te 210 personel çalışıyor. Gemi, 6 metrelik dalgada dahi bulunduğu konumdan en fazla 50 cm sapıyor.

Gemi, geliştirme sürecinde edindiği teknolojiler ile sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak kendi sınıfında dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Önce Barbaros Hayreddin Paşa, ardından Oruç Reis ve Fatih ile arama ve sondaj çalışmalarındaki dışa bağımlılığımıza büyük ölçüde son verdik. Sonrasında, yerli ve yabancı mühendislerimizin ortak çalışmasıyla, gemilerimizi teknolojinin en gelişmiş cihazları ile donatarak tüm bu hazırlık sürecini tamamladık. Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis Gemilerimiz sadece Akdeniz’de değil, Karadeniz’de de durmaksızın çalışıyor. Bugün Fatih gemimizin katılımıyla bu çalışmalar daha da derinleşerek hız kazanacak. İkinci sondaj gemimizi de portfoyümüze katıp, denizlerdeki ağırlığımızı daha da artıracağız. İnşallah yakın zamanda Mersin’de bir sığ deniz sondaj çalışmasına da başlayacağız”

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7541 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
fatih sondaj gemisi, fatih sondaj gemisi özellikleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim