Anlık Bildirim

Facebook’un telefonları dinlediği kanıtlanamadı

Araştırmacıların 17 bin uygulama üzerinde yaptığı çalışmada Facebook ve ilişkili uygulamaların ses verilerini izinsiz olarak uzak sunuculara gönderdiği iddiası kanıtlanamadı.

Yıllardır akıllı telefonların mikrofonlarının kullanıcıdan gizli bir şekilde dinlendiği söylenegelir. Kesin bir şekilde bu iddia kanıtlamasa da araştırmacılar çalışmalarına devam ediyor. Son yapılan testler de olumsuz.

Bir türlü delile ulaşılamıyor

Northeastern University araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalışmada 17 bin uygulama kontrol edildi. Bunların arasında Facebook ve Facebook sunucularına veri gönderen uygulamalar da yer alıyor.

Android tarafında yapılan çalışmada uygulamaların cihazların mikrofonlarını aktif ettikleri veya ses verilerini uzak sunuculara gönderdiklerine dair bulgulara rastlanamadı. Ne var ki bazı uygulamaların gizlilik sözleşmesine aykırı davrandıkları tespit edildi.

Örneğin yemek servisi uygulaması GoPuff kullanıcıdan habersiz bir şekilde ekran görüntüsünü alıyor ve AppSee adındaki analiz firmasına gönderiyor. Bunu ise herhangi bir şekilde gizlilik sözleşmesinde belirtmiyor. Araştırma sonuçlarından sonra geliştiricinin ilgili bir madde eklediği gözlerden kaçmamış.

Elbette bu tür araştırmalar Facebook gibi platformların gizli bir şekilde telefonları dinlediği iddialarını bir nevi çürütmüş oluyor ancak geçmiş dönemlerde zararlı yazılımların mikrofonları aktif ettiği gündeme gelmişti. Yani halen net bir sonuç elde edilebilmiş değil.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim