Anlık Bildirim

Exynos işlemcilere masaüstü yolu gözüktü

ARM ile ortaklığını genişleten Samsung, yüksek performanslı cihazlara da hitap edecek bir yonga seti geliştiriyor. Yani Qualcomm ile aynı segmentte rekabet etmeye başlayacak.

Qualcomm’un ARM tabanlı işlemcilerle dizüstü pazarında başarılı işler yapması rakiplerini de harekete geçirdi. Mobil pazarın lider ismi Samsung, ARM ile iş birliği yaparak yüksek performanslı cihazları hedefliyor.

Hedefler büyük

10nm sürecine kadar ARM ile döküm teknolojileri konusunda iş birliği halinde olan Samsung, 7nm ve 5nm sürecine kadar ortaklığı devam ettirme kararı aldı. ARM’ın Cortex-A76 çekirdeğine hayat veren Artisan mimarisi ortaklığın odağında yer alacak.

Samsung’un hali hazırda ilk nesil 7nm süreci ile test üretimine başladığı biliniyor. Genelde ilk nesil üretim süreçleri ikinci nesle oranla beklentilerin biraz altında performans veriyor. Bu bakımdan Samsung’un 7nm LPP yani daha gelişmiş üretim sürecini kullanacağı belirtiliyor.

Muhtemelen Cortex-A76 temelinde yükselecek yeni Exynos yonga setinde 7nm LPP sürecini göreceğiz. Samsung işlemci tarafında 3GHz seviyesini geçeceğini ifade ediyor. Böylece yüksek performanslı cihazlara doğru bir adım atılmış olacak.

Cortex-A76 ile zaten ARM’ın dizüstü pazarını hedeflediğini biliyoruz. Qualcomm gelecek yıl Snapdragon 1000 yonga seti ile Intel’i zorlamayı planlıyor. Samsung da muhtemelen özel bir Exynos yonga setini kendi dizüstü serisinde kullanacaktır. Ayrıca bazı üreticilerle görüşme yapıldığı da ifade ediliyor.

Sadece yüksek performanslı cihazlarda değil yapay zekâ ve makine öğrenme teknolojileri için de yeni mimarilerin avantajlar sunacağı ifade ediliyor. 2020 yılı sonrasında ise Samsung’un ilk nesil 5nm LPE üretim sürecine geçtiğini göreceğiz. Bu süreç yeni nesil ARM çekirdekleri ile birlikte çok daha performanslı ve verimli dizüstü yongalarının da önünü açacaktır. Bakalım yeni tasarımcılar Intel ve AMD’yi ne kadar zorlayabilecek?

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim