Anlık Bildirim

Evde kanser risk testi yapılmasını sağlayan kitin satışına onay çıktı

Genetik test şirketi 23andMe, insanları kanser riski konusunda bilgilendirecek kitini satabilmek için gerekli onayı aldı. Artık evde gen mutasyonu testleri yapılarak kanser riski öğrenilebilecek.
Genetik test şirketi 23andMe, insanları üç gen mutasyonu ile bağlantılı kanser riskinin yüksek olması konusunda bilgilendiren sağlık kitini satabilmek için ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) onay aldı. Firma bu sayede kanser riskinin reçetesiz test edilmesine izin verilen ilk şirket haline geldi. Kanserin erken teşhisinde büyük önem taşıyan genetik testler normalde doktor kontrolünde ve reçeteli yapılıyor.
Bahsi geçen kit, reçetesiz kullanılabileceği gibi yumurtalık, meme ve prostat kanseri riskinin artmasıyla ilişkili gen mutasyonlarını test edebilecek. Şirketin CEO'su Anne Wojcicki konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Kanser riskini reçetesiz test etmek için FDA yetkilendirmesi alan ilk ve tek genetik test şirketi olmak, 23andMe için önemli bir kilometre taşı. Tüketicilerin potansiyel olarak hayat kurtarıcı bu bilgilere doğrudan ve uygun maliyetle erişebilmelerinin önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.

Geleneksel kanser taraması yerine geçmiyor

ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin bu kararı, tüketici genomiğinin gelişen dünyası için son derece önem taşıdığı bir gerçek. Şirket, Aşkenaz Yahudileri nüfusunda yaygın şekilde görülen BRCA1 ve BRCA2 genlerinde bulunan üç mutasyonu raporlayabiliyor. Fakat bu mutasyonların geniş popülasyonda yaygın görülen BRCA mutasyonları olmadığını belirtmekte fayda var. Yine de insanların bu testi geleneksel kanser taramasın yerini alan yüzde yüz güvenilik bir yöntem olarak görmemeleri gerekiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim