Anlık Bildirim

Erkekler görsel hareketleri kadınlardan daha hızlı algılıyor

Rochester ve Washington Üniversiteleri tarafından yürütülen yeni bir araştırma, erkeklerin görsel hareketleri kadınlardan daha hızlı algıladıklarını ortaya çıkardı.
Rochester ve Washington Üniversiteleri tarafında yürütülen ortak bir araştırma, erkeklerin görsel hareketleri kadınlardan daha hızlı algıladığını ortaya çıkardı. 263 katılımcı ile yapılan çalışmada tüm erkek ve kadın katılımcılar bir ekranda akan siyah ve beyaz çubukların sağa ve sola yönelimlerini doğru bildirdiler. Bunun için saniyenin onda biri oranında, çoğu zaman daha düşük süreler gerekiyordu. Yapılan ölçümlerde kadınların, erkeklere göre %25 ile %75 arasında değişen bir oranda daha uzun sürede algıladıkları ortaya çıktı. Araştırmacılar erkeklerin daha hızlı algılamasının, daha iyi bir görsel işlemeyi ifade etmediğini belirtiyor. Aşağıdaki videoda siyah ve beyaz çubukların hareketinde oluşan deney düzeneğini kendiniz üzerinde test edebilirsiniz. 
Görsel hareketleri algılama anormallikleri daha önce Otistik Spektrum Bozukluğu (Autistic Spectrum Disorder) ve depresyon belirtisi gösteren bireylerde, bunun dışında bir de daha yaşlı bireylerde olduğu gözlenmişti. Bu koşulların üçü de beynin nöral aktivitesini sürekli çalışmasını engelleyecek bir fren düzeneğine işaret ediyordu. Araştırmacılar bu denetleyici ve düzenleyici sürecin erkeklerde daha zayıf olabileceğini; bunun doğrultusunda erkeklerin görsel hareketleri kadınlardan daha hızlı algılayabileceğini belirtiyorlar.

Benzer araştırmaların verileriyle örtüşüyor

Araştırmacılar ASD’li bireylerde işlem farklılıklarını gözlemlemek için görsel hareketleri kullandılar. ASD’nin erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre 4 kat fazla olduğu biliniyordu. Bu nedenle araştırmacılar, ASD belirtisi göstermeyen bireylerden kontrol grupları oluştururken cinsiyet faktörünü hesaba katıyorlardı. Görsel hareketlerin algısındaki cinsiyet farkı oldukça belirgindi. Araştırmacılar bunun üzerine bulgularını karşılaştırmak üzere benzer araştırmalara yöneldiler. Benzer deney düzeneğini oluşturan daha çok katılımcının olduğu araştırmaların verilerinde de kendi deneylerinde elde ettikleri cinsiyet farkına ulaştılar.
Makalenin yazarları erkek ile kadınlar arasındaki bu farkların nereden geldiğini bilmediklerini söylüyorlar. Araştırmacılar erkekler ve kadınlar arasındaki bu farkın sadece görsel hareket algılamaya özgü olduğunu, beyne ait diğer görsel işlemlerde herhangi bir fark olmadığını belirtiyorlar. Beynin manyetik rezonans (MR) görüntülerinde de herhangi bir fark belirgin olarak görülmemekte.
Sonuç olarak, araştırmaya göre, sonuçlar cinsiyet farklılıklarının beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabileceğini göstermektedir. Bilim insanları bulguların, görsel işlemenin erkek ve kadınlarda fark edilmeyen şekillerde değişiklik gösterdiğinin kanıtı olduğunu düşünüyor. Araştırmanın sonuçları ayrıca algısal ve bilişsel süreçlerde cinsiyetin önemli bir değişken olarak karşımıza çıktığını ortaya koyuyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim