Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Dizüstünde RTX2060 işi bitirir mi? "HP Omen dizüstü incelemesi"

Bu videoda i7 9750H ve RTX2060'lı HP Omen oyuncu dizüstüsünü inceliyoruz. Tasarımı, yapısı ve malzeme kalitesini ele alıyor, bileşen bazında değerlendiriyor ve oyunlarla sınıyoruz.
Kutusundan dizüstünün kendisi ve 200W’lık bir adaptör çıkıyor, kablosu yeterli uzunlukta, kendi de çizgileri itibarıyla daha minyon görünüyor.

HP Omen serisi, tam modeliyle 15-dh0006nt. Kapağındaki çizgiler ve keskin çizgili yapısı agresif bir hava katmış. Fırçalı metal görünümü değil, gerçekten fırçalı metal, soğuk metal hissi kuvvetli, verdiği sağlamlık hissi doyurucu. Logosu Omen kırmızısı değil, gümüş renkli, kütüphanede, bir toplantıda mesela daha ciddi duruyor cihaz.

2.6KG ağırlığında, rakipleriyle benzer düzeyde, ben olsam yine adaptörüyle beraber bir sırt çantasıyla taşırdım. 2CM kalınlığında, benzerdonanımlı çoğu rakibi 2.5-3CM kalınlığında, bu konuda rakiplerinin kesinlikle önünde.

Altı sert plastik malzemeden, üst yarısı havalandırma ızgaralarına ayrılmış. Genel olarak elinize aldığınızda, esnetmeye çalıştığınızda herhangi bir çatırtı çuturtu duyamayacağınız bir sağlamlığa sahip.

Solunda güç girişi, RJ-45 portu, bir HDMI, 2 tane birinci jenerasyon USB 3.1 Tip A portu ve bir Thunderbolt 3 portu var. Bunun üzerinden hem görüntü çıkışı alabilirsiniz hem de harici ekran kartı kutularını bağlayabilirsiniz. 40Gbit destekli ikinci jenerasyon USB 3.1 Tip C portu da bulunuyor. Son olarak 3.5mm combo jack’ı görüyoruz.

Sağında bir tane daha birinci jenerasyon USB 3.1 Tip A Portu ve kart okuyucu var. Sıcak hava arkadaki ızgaralardan tahliye ediliyor, harlı bir hava çıkıyor gerçekten, performans odaklı dizüstülerde normal bir şey, önemli olan bu havanın ellerinize üflenmemesi ki bu cihazda öyle bir sorun yok.

Kapağı gövdesini yalpalatmadan açılıyor, bu benim özellikle test ettiğim şeylerden biri, geçer not aldı benden.
Altında çiklet bir klavye var, bölgesel RGB aydınlatmalı, loş veyahut karanlık ortamlarda görevini yapıyor. Dönütleri fena değil, basınca hafif yumuşak bir yüzeye iniyor hissi var. Basması kolay, tuşların arasındaki mesafeye biraz alışmak lazım ama yorucu değil ve derinlikleri normal düzeyde. Genel olarak sessiz bir klavye, ne kadar sert basarsanız basın klikli bir ses üretmiyor, misal veriyorum bir kütüphanede de kullanılabilir.

Touchpad Precision sürücülü. Yeterince büyük, hassas, klikler butonlar halinde. Elbette harici bir fareniz vardır ama Touchpad kullanmak icap ederse sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum. Palm Rejection güzel çalışıyor, istemsiz dokunuşları algılamıyor, üç parmak kombinasyonuyla masaüstüne geç, pencereler arasında gez gibi gibi şeyler yapabiliyorsunuz.
FHD çözünürlükte 60Hz IPS bir panel, BOE üretimi. Renkler canlı, kontrast ve ton ayrımı başarılı, dizi-film tüketmeye de gayet müsait. Siyahlar iyiler, yeterince derinler. Aydınlık veya karanlık ortamlarda en azından elimdeki üründe ışık sızması gözlemlemedim. 
Maksimum parlaklığı kapalı ortamlar için yeterli, bakış açıları sorunsuz, renklerde neredeyse milim sapma yok. Yalnız piksel tepki süresi konusu şöyle, tek kişilik oyunlar oynayanlar için yeterli gelecektir ama rekabetçi oyunculara biraz fazla gelebilir, burada bahsettiğim şey harekete bağlı bulanıklık meselesi. Bunun sebebi panelin Pavillion 15 serisinde de kullanılan bir panel olması, rekabet anlamında daha iyisi olmalıydı.

Dizüstünün kalbinde Intel 9. nesil i7 9750H var, 6 çekirdek 12 izlekli bir işlemci. Baz olarak 2.6, Turbo ile çekirdek başına 4.5GHz’e kadar çıkabiliyor. Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla hem oyun hem de üretkenlik anlamında tercih edilebilecek en genel geçer işlemcilerden biri.
GPU tarafında ise Nvidia RTX2060 var, kırpılmış Max-Q olanlarla karıştırmayın. 12nm Turing mimarili kart 6GB GDDR6 belleğe sahip. 192-bit veriyolunda 336GB/saniye. Ray Tracing ve DLSS destekli, destekleyen oyunlarda faydalanabiliyorsunuz. Şimdi lafı uzatmadan bu ikilinin oyun performansını tablolarla görelim.
(Diğer oyun testlerini görmek için videoyu izleyin) 

Oyunları, hangi ayarlarda testlerin yapıldığını ve skorları gördünüz ama ben size bir özet geçmek istiyorum. Assassins Creed Oddyssey ve Metro Exodus haricindeki tüm oyunlarda 60 kare/saniyenin üzerinde kalmayı başardı, bazılarında büyük farkla, bazılarında az farkla ama akıcı deneyim vaadediyor mu, ediyor. Gözden kaçıyor olabilir, bu testleri mümkün mertebe en yüksek grafik ayarlarında yapıyoruz, ayarları bir tık aşağı çektiğinizde çok daha fazlasını elde etmeniz mümkün. 

Oyunlar ve sentetik testler sonucunda işlemci 100 dereceye kadar çıktı, bu anlık bir değerdi ama tam yük altında 90 derece üstünde seyrediyor, GPU ise 72 derece, bir dizüstü için gayet iyi. İşlemci bazı oyunlarda 2.6GHz sularında geziyor, kullanımı da misal veriyorum Battlefield 5’te %80-%90’lara kadar çıkabiliyor.
CS:GO’da mesela 3.2GHz sularında, Shadow of the Tomb Raider’da 2.7-2.8GHz suları, oyununa göre değişiyor yani ama önemli nokta şu, ekran kartına darboğaz yapmıyor, oyunlarda sentetik testlerde olduğu kadar da ısınmıyor, sol üstte görüyorsunuz zaten.

16GB RAM’a sahip ve depolama tarafında Samsung’un 512GB NVMe standardında bir SSD’si var. Okuma hızı gayet iyi, yazma hızı o düzeyde değil ama sistem hızlı açılıyor, hızlı kapanıyor, oyununa göre değişiyor tabii ama yüklenme ekranlarında daha hızlı, seri bir deneyimi var genel olarak. Tek başına SSD’nin kapasitesi yeterli gelmeyecektir elbette, 2.5 inç yuvayla depolamayı arttırabilirsiniz.

Bang&Olufsen imzalı stereo hoparlör kurulumu. Maksimum sesi iyi, tizler detaylı, baslara da fena değinmiyor aslında, performansı dizi film tüketmek için doyurucu, oyunlarda silah sesleri, patlama sesleri güzel geliyor, çevreselliği de hiç fena değil.
Dizüstülerde kulak içi kulaklık kullanırım ben, kulaklığımı doyurdu, detaylarını yine doyurucu buldum.
6 hücreli 69WH bir bataryası var. Wi-Fi’a bağlı olmak üzere %50 ekran ışığıyla yaptığım günlük kullanımda, internette sörf, mail takibi, bol bol yazı, Spotify ve YouTube derken 4 saat kullanabildim, oyuncu dizüstülerinde durum üç aşağı beş yukarı böyle zaten.

Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla fiyatı 12 bin TL civarında ama Dolar-TL, ne olacakları hiç belli olmuyor, güncel fiyatına mutlaka ama mutlaka kendiniz bakın. RTX2060 tam da benim istediğim güçte bir GPU aslında, ne RTX2070/2080 kadar güçlü ne de onlar kadar pahalı ama 60Hz bir paneli, yüksek ayarlarda doyurabiliyor. Söylenmesi gerekenleri söyledik, cihazı artık tanıyorsunuz, bence tercih listenize girebilir ama herkesin beklentisi, ihtiyacı farklı, karar sizin.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim