Anlık Bildirim
Son dönemde hem NAND flash yongası hem de DRAM yongası bakımından piyasada ciddi bir stok sıkıntısı hakim. Haliyle de bu durum SSD birimlerinin ve RAM’lerin fiyatlarında artışa sebep olmakta. Son gelen haberlere göre DRAM stoğunda önümüzdeki yıl ciddi ölçüde artış gerçekleşecek.

%22.5 Artacak

DRAMeXchange’in son yayınladığı rapora göre 2018 yılında DRAM stoklarında %22.5’lik artış gözlemlenecek. Bu tahmine sebep olaraksa, sizlerle geçtiğimiz hafta da paylaştığımız üzere Samsung’un DRAM üretim hacmini arttırma kararı ve bu duruma bağlı olarak diğer üreticilerin de pazar paylarını korumak için atacağı adımlar gösteriliyor.

Peki Samsung’u üretim kapasitesini arttırmaya iten sebep ne olabilir? Analistlere göre bu durumun sebebi hem pazarın diğer büyük oyuncularıyla olan rekabet hem de Çin pazarında yeni ortaya çıkan ve yüksek fiyatlardan istifade etmeye çalışan küçük üreticiler olabilir. Dolayısıyla da Güney Koreli teknoloji devi pastadaki payını korumak adına harekete geçmişe benziyor.

%130'luk Fiyat Artışı Yaşamıştık

Sanırım araya geçmişe dair ufak bir fiyat hatırlatması eklersek faydalı olur. Geçtiğimiz yılın 2. çeyreğinde 13$ olan 4 GB DDR4 bellek fiyatı bu sene içinde bulunduğumuz çeyrek itibariyle %130’luk artış göstererek 30.5$’a fırlamıştı.
Bu fiyat artışına sebep olarak 10 nm üretim sürecine geçişte yaşanan bir takım sorunlar gösterilmesinin yanı sıra eğri oturup doğru konuşmak gerekirse bu durumun bellek piyasasının 3 büyük firmasının yüzünü güldürdüğü yadsınamaz bir gerçek.


Diğer taraftan gelen bilgilere göreyse Samsung, üretim teknolojilerinde olan 1-2 yıllık üstünlüğünü halen korumaya devam ediyor. Uzmanlara göre DRAM piyasasındaki stok sıkıntısı beklenenden daha erken giderilecek. Üreticilerden sonra biraz da bizim yüzümüz gülsün öyle değil mi? İlerleyen günlerde gelişmeleri hep birlikte takip ediyor olacağız.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim