Anlık Bildirim

Çoklu yonga tasarımına sahip Intel Cascade Lake işlemcileri geliyor

Intel’in yeni nesil Xeon işlemcilerinde kullanacağı Cascade Lake mimarisi detaylanıyor. Firma rakibi gibi yeni nesilde birden fazla yonga birleşimi tekniğine yer veriyor.

AMD’nin Zen mimarisi ile birlikte kullanmaya başladığı çoklu yonga tasarımı Intel tarafından eleştirilmiş ve yongaları tutkalla yapıştırmanın bir anlamı olmadığı dile getirilmişti. Bugün ise Intel de çoklu yonga tasarımına göz kırpıyor.

Intel Cascade Lake özellikleri

AMD’nin 32 çekirdekli ikinci nesil ve 64 çekirdekli olacağı düşünülen üçüncü nesil Threadripper işlemcilerine karşı hamle olarak tanıtılan Cascade Lake tabanlı Xeon işlemciler çoklu yonga tasarımında üretilecek.

Önce AMD şimdi de Intel tarafından benimsenen çoklu yonga tasarımı, birden fazla işlemcinin verimli bir iç bağlantı ile aynı yonga üzerinde birbirine tutturulmasını temel alıyor. Böylece çekirdek sayısı ne kadar artarsa artsın çok farklı yongalar üretmek yerine bir veya birkaç yongadan seri üretim yapılmış oluyor. Bu da maliyeti düşürmek adına önemli.

Intel Cascade Lake mimarisi yine 14nm sürecini temel alıyor. Mimari iki adet 24 çekirdekli işlemciyi ve onlara ait 6 kanal bellek ara birimini bir araya getiriyor. Böylece 48 çekirdeğe ve 12 kanala kadar ölçeklendirilebiliyor.

Mimaride iç bağlantı için Ultra Path Interconnect (UPI) teknolojisi kullanılacak. İlk olarak Skylake-SP mimarisi ile tanıtılan UPI teknolojisi önemli açıkları gideriyor ve verimlilik sağlıyor. İki işlemci için iki UPI ve paket iletişim için bir UPI olmak üzere yongada 3 UPI olması bekleniyor.

Yeni yongaların oldukça büyük olacağı da gelen bilgiler arasında. 28 çekirdekli ve 6 kanal bellek ara birimli bir zar ortalama 700 milimetrekare etmekteydi. Bu bakımdan yeni yongalar 3647 soketin sunduğundan daha fazla pin gerektirecektir. Daha çok giriş seviyesi sunucular ve iş istasyonlarını hedefleyen Cascade Lake Xeon işlemciler gelecek yıl piyasada olacak.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim