Anlık Bildirim

Çinli casuslar Trump'ın iPhone'unu dinliyor

New York Times'ın haberine göre ABD Başkanı Donald Trump'ın iPhone'u ulusal güvenlik adına ciddi bir tehdit. iPhone ile yapılan görüşmeler Çinli ve Rus casuslar tarafından dinleniyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın kullandığı iPhone, Beyaz Saray'daki güvenlik yetkililerinin bir numaralı endişesi haline gelmiş durumda. Toplamda üç adet iPhone'a sahip olan Trump resmi görüşmeler için Ulusal Güvenlik Ajansı(NSA) tarafından kısıtlanan ve daha güvenli hale gelen iki iPhone'u kullanabiliyor. Bununla birlikte Trump'ın diğer iPhone, dünyadaki milyonlarca iPhone kullanıcısının telefonlarıyla aynı özelliklere sahip. Güvenlik uzmanlarına göre bu durum yabancı casusların, Trump'ın görüşmelerini dinlemesine davetiye çıkarıyor.


Casuslar kişisel görüşmelerini dinliyor 

New York Times(NYT)'ın haberine göre Beyaz Saray yetkilileri, Trump'ı bu konuda sıkça uyarsa da bir sonuç alabilmiş değil. Başkanın kişisel görüşmeleri için kullandığı(üçüncü) iPhone'ununn Çinli ve Rus casuslar tarafından dinlendiğini belirten yetkililer, Trump'ın güvenli hatları kullanmasını istiyor. Trump ise Twitter'ın ve rehberinin yüklü olduğu bu iPhone'undan vagzeçmiyor. Trump her ne kadar bu iPhone'u sadece kişisel görüşmeleri(aile ve arkadaşlarıyla) için kullandığını belirtse de güvenlik uzmanları bu görüşmeleri dinleyen casusların hassas verilere ulaşmasından endişe duyuyor.


Uzmanlara göre Çinli casuslar, telefon görüşmelerini dinleyip Trump'ın davranışları hakkında daha fazla şey öğrenerek Çin'le ABD arasındaki ticaret savaşında avantaj sağlamanın peşinde. NYT, Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile daha yakın bir ilişki içinde olduğunu belirterek Rus casusların, Çinli casuslara kıyasla, daha basit bir operasyon yürüttüğünü iddia ediyor. Yine de her iki ülkenin casusları da ABD'nin ulusal güvenliği için tehdit oluşturabilir.


Trump'ın standart iPhone'unda ısrarcı olması ABD için de alışılagelmiş bir durum değil. Daha önceki liderler NSA tarafından elden geçirilmiş ve kısıtlanmış telefonları kullanırken eski başkan Barack Obama da arama yapma ve fotoğraf çekme özelliği olmayan bir iPhone kullanmıştı. Sadece belirli adreslerden gelen mailleri gösteren bu iPhone modelinde, mikrofon bulunmasa da mesajlaşmaya izin veriliyordu. Trump ise mevcut iPhone'unda kişisel görüşmelerini yapıp Twitter kullanıyor olsa da mail ve mesajlaşma hizmetlerinden faydalanmıyor. Güvenlik uzmanları bu durumun hiç değilse saldırı noktalarını azaltan bir avantaj olduğunu belirtiyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim