Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Ücretsiz Stream Deck Alternatifi: Touch Portal İncelemesi

Bu videomuzda yayıncılar için Stream Deck'in ücretsiz alternatifi Touch Portal'ı inceliyoruz.


Son yıllarda oldukça yaygın hale gelen Youtube ve Twitch yayıncılığı beraberinde bir çok yeni donanımı da hayatımıza kazandırdı. Mikrofonlar, capture cihazları, kameralar ve daha fazlası. Son dönemde ise özellikle Elgato'nun Stream Deck'i yayıncılar için oldukça hayat kurtaıcı bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Stream Deck'e sahip olamayan yayıncılar için ise bir çok ücretsiz ve ya uygun fiyatlı yazılımsal alternatif mevcut. Bunlardan en dikkat çekeni Touch Portal incelemesi ile karşınızdayız.

Bu videomuzda Touch Portal'ı inceliyoruz. Tam Boyutta Gör


Öncelikle Touch Portal'a iOS veya Android marketten ücretsiz bir şekilde erişebilirsiniz. Fakat baştan söyleyelim, uygulamanın ücretsiz versiyonunda tek sayfaya sadece 8 adet atama yapabiliyorsunuz. Toplamda da 2 sayfa ekleyebiliyorsunuz. Bu da 16 atamaya denk geliyor. Bu videoyu çektiğimiz tarih itibariyle dilerseniz 60 TL'ye full sürümü de satın alabiliyorsunuz.

Touch Portalı telefonumuza indirdikten sonra Windows ya da Mac bilgisayarlarımızda da Touch Portal'ın uygulamasını kuruyoruz. Açıklamalar kısmından indirme bağlantısına ulaşabilirsiniz. Bilgisayarın ve telefonun aynı internet ağına bağlı olması yeterli oluyor.

Bağlantı otomatik olarak yapılıyor fakat sizde otomatik olmazsa, bilgisayarda yüklü olan Touch Portal uygulamasının alt kısmındaki IP adress ve parolayı kullanarak telefon ya da tabletinizdeki uygulamaya girerek bağlantıyı tamamlayabilirsiniz.
Mobil cihazdaki ayarlara bakacak olursak, buradan kurulum sihirbazını çalıştırabilir, butonlar için animasyon ve titreşim özelliklerini aktif edebilirsiniz. Yine bu menünün en alt kısmından uygulamayı PRO versiyona yükseltebilirsiniz. Şimdi geçelim bilgisayar üzerinden gerekli ayarları yapmaya...

Touch Portal'ı açtığımızda karşımıza ana ekran ve ayarlar geliyor. Burada ızgara görünümünü değiştirebilir, ekranda kaç tane atama butonunun gözükeceğini belirleyebiliriz. Fakat PRO versiyon satın almadıysanız, en fazla 8 buton kullanabiliyorsunuz.
Boş gelen slotlardan herhangi birine tıkladığınızda Buton Düzenleme penceresi açılıyor. Sol kısımdan bir çok kategori altında yer alan atamaları seçmek mümkün. Bunlar arasında Kısayollar, bilgisayarı kapatma, yazılımcılar için kısa yollar, medya seçenekleri, OBS, Streamlabs ve Xsplit gibi yazılım seçenekleri ve Twitter eklentisi var.

Sağ kısımda ise butonun ayarları bulunuyor. Buradan butona isim atayabilir, yazı ya da arka plan rengini değiştirebiliriz. Ayrıca butonumuza ikonda atayabiliyoruz. Touch Portal içerisinde sınırlı sayıda ikon mevcut, bilgisayarımızdan dilediğimiz görseli seçmemiz ve ayarlarını yapmamız mümkün.

Touch Portal ile OBS Streamlabs'i pratik şekilde kontrol edebilirsiniz. Streamlabs bilgisayarınızda kurulu ise Touch Portal sahnelerinizi otomatik olarak görebiliyor. Bu sayede dilediğiniz sahneyi butonlara atayabiliyorsunuz. Sahne geçişlerinden mikrofon susturmaya, yayın açıp kapatmaktan, kayıt almaya bir çok özelliği Touch Portal ile kullanabiliyorsunuz. Uygulama içerisindeki Tweet kısmından yayın başladığında otomatik olarak tek dokunuşla tweet atabiliyorsunuz.
Streamlabs'in yanı sıra Touch Portal'ı bir çok uygulama ile kullanmakta mümkün. Örneğin Input kısmından harfler atayarak, Premiere gibi yazılımlarda daha pratik kurgu montaj yapabilirsiniz. Ya da bazı oyunlarda özel makro atamalarını yine Touch Portal ile aktif edebilirsiniz. Ayrıca Twitch kısmından ise daha önce hazırladığınız mesajları chate tek tuşla yollayabilir, chat ekranınızı temizleyebilir, abone modu aktif edebilir ya da yayından kolay şekilde klipler alabilirsiniz. Uygulamayı kişiselleştirerek dilediğiniz kadar farklı varyasyon üretmek mümkün.

Touch Portal'ın ana sayfasında da bir kaç ayar mevcut. Butonlarınızı yatay ya da dikey olarak görmeyi seçebilir, OSB ya da Wi-Fi ayarlarınızı yapabilirsiniz. Ayrıca Manage kısmında ise yaptığınız tüm ayarları dışa aktarabilir, farklı bir PC'de farklı bir Touch Portal'a bu ayarları import kısmından aktarabilirsiniz.

Uygulama içerisinde 2  sayfa oluşturabildiğinizden bahsetmiştik. Her sayfa içerisine 8 atama yapmak mümkün. Fakat bu 8 taneden 1'er tanesinin bir önceki sayfaya ve bir sonraki sayfaya gitme butonu olacağını unutmayın. Böylece her sayfaya 7 adet işlevsel kısayol atayabiliyorsunuz. Ki ücretsiz versiyon için bu bi problem değil :)

Genel hatlarıyla Touch Portal oldukça pratik ve kullanışlı bir yazılım. Tablet ve telefon ile yapmış olduğum testlerde sıfır gecikme olduğunu söyleyebilirim.  PRO versiyonunu satın almaya gerek kalmadan da bir çok işinizi görecektir. Birden fazla mobil cihazla entegre çalışabilen Touch Portal, ücretsiz bir alternatif arayan yayıncıların vazgeçilmezi olabilir. Uygulama hem Android hem iOS markette indirilebilir durumda. Boyutu ise sadece 10 MB.

iOS bağlantısı: https://apps.apple.com/nl/app/touch-portal/id1410172542

Android bağlantısı: https://play.google.com/store/apps/details?id=rils.apps.touchportal
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim