Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Bu bütçede performansına içim ısındı "DH Warrior incelemesi"

Bu videoda İtopya'da topladığımız DH Warrior'ı inceliyoruz. Kasanın tasarımını değerlendiriyor, anakart, işlemci, ekran kartı yani bileşen detaylarına iniyor, 15'ten fazla oyunla test ediyoruz.
İtopya çeşitli bilgisayar donanımlarını teker teker de temin edebileceğiniz veyahut etlisine sütlüsüne karışmadan hazır oyuncu kasaları da alabileceğiniz bir yer, bir site. İster Acıbadem’deki mağazalarından yetkili arkadaşlara danışıp görüp alın, ister sitesinden.

Amacımız mümkün olduğunca düşük bir bütçeyle ama FHD 60 kare/saniyeyi yakalayabilen, önümüzdeki yıllarda da oyunlar böyle devam ederse herhangi bir yükseltmeye gerek kalmayacak bir kasa toplamak oldu. Temel donanımlarda işlemci tarafında Ryzen 5 1600 AF, yani güncellenmiş olanı var, ekran kartımız ise MSI 5500XT Gaming X.

Kullandığım kasa Corsair Carbide Spec Delta RGB. Önü pleksi malzemeden, silerken temiz bezle silmek lazım, solu vidalı temperli camlı, siyah filmli, içeriye LED şerit çekseniz görünür ama istemediklerinizin de üstünü örter. Kasanın üstünde 2 tane USB 3.0 portu ve 3.5mm kombo jack var. Kasanın önü hariç üstü ve PSU filtreli, üstündeki mıknatıslı, temizleyip yerine koyması kolay.
Önde 3 tane 12CM RGB fanı var, Corsair SP serisi dememiş ama oldukça benziyor, 1 tane de egzoz fanı. Bu fanlar devir ayarlı, yüke göre devirlenen fanlar değiller, devirleri sabit lakin içerideki kontrolcüyle, ışık şiddetini, renklerini ve efektlerini ayarlayabiliyorsunuz, içeride olduğu için çok pratik değil ama ayarlanabiliyor. Havalandırma ızgaraları bana az geldi ama yeterli olup olmadıklarını ısı testlerinde göreceğiz.

PSU yine Corsair’ın VS-550 modeli. +80 sertifikalı, fanı sessiz, bobin zırıltısı yapmayan, ilerleyen zamanlarda işlemciye uygun bir ekran kartı yükseltmesi yaptığınızda da işinizi görebilecek bir PSU.

Anakart MSI B450M-A PRO MAX. 5 fazlı giriş segmenti bir anakart, elimizdeki işlemci için performansı yeterli, fiyatı iyi. 4 USB 3.0, 2 tane de USB 2.0, kasanın üstündekilerde toplam 8 tane USB giriş çıkışı, bence ihtiyacınızı karşılar.
2 tane DDR4 RAM slotu var, bu sistemdeki işlemci için 3466MHz’e kadar destekli. Biz XPG Gammix D30 kullandık, 2x8GB çift kanal toplam 16GB 3000MHz CL16 RAM’ler bunlar, hem fiyatları iyi hem de Ryzen’da 3000MHz iyidir.

Depolamamız M.2 formunda bir SSD, Toshiba OCZ RC500, kendisi için SATA fiyatına NVMe SSD fırsatı diyebiliriz. %90 dolulukta mesela okuma hızını koruyor, yazma hızı yine bir SATA SSD’nin üzerinde. Elbette 500GB bir SSD depolama ihtiyacınızı karşılamayacaktır, o yüzden HDD seçimini size bırakıyorum, İtopya’nın özelleştirme arayüzünden istediğiniz kapasitede HDD’yi ekleyin.
Sistemin kalbinde Ryzen 5 1600AF var, 12nm’lik güncellenmiş versiyon, eski versiyondan genel toplamda %10 civarı daha performanslı. Ryzen 5 2600 ile hemen hemen aynı performansta ama %30 civarı daha uygun fiyatlı. Zen+ mimarili, 6 çekirdek 12 izlekli bir işlemci, Wraith Spire soğutucuyla geliyor. Tüm çekirdekler için baz olarak 3.4GHz, tam yükte 3.7GHz sularında çalışıyor.
Ekran kartımız MSI Gaming X serisi RX5500XT, genel olarak RX580’den bir tık daha iyi. 7nm Navi 14 yongalı, PCIe 4.0 destekli, anakartın PCIe 4.0 desteklememesi performansı düşürmüyor arkadaşlar. 8GB GDDR6 bellekli, Boost ile 1845MHz’e kadar çıkabiliyor, tabii canlı bir şekilde göreceğiz. Çift fanlı, arkası kaplamalı yakışıklı bir kart açıkçası, solunda RGB aydınlatmalı bir logosu var.

Test sistemindeki her şeyi güncelledim, Windows güncel, BIOS güncel, XMP profili açık, Ryzen Master’da Gaming modu seçili ve videonun yayınlandığı tarih itibarıyla Adrenalin 20.2.2 sürücüsünü kullandım. Amacımız FHD, şimdi bu ikilinin farklı grafik ayarlarıyla FHD performansını görelim.
 (Diğer oyun testlerini görmek için videoyu izleyin)
Ryzen 5 1600AF ve RX5500XT’yi 15’ten fazla oyunla test ettim ve bazı güncel oyunlarda bile, mesela Gears of War 5, Borderlands 3 ve Read Dead Redemption 2, bu oyunlarda Ultra ayarları kullanmış olmama rağmen ortalamada 60 kare/saniyeyi yakaladım, High ayarlara çektiğimde daha iyi skorlar alıyor tabii, yoğun sahnelerde, minimumda 60 kare/saniyeye daha çok yaklaşıyor, ben Ultra değil High ayarları tavsiye ederim akıcı deneyim için. Rekabetçi oyunlarda, CS:GO ve Overwatch’ta mesela 144Hz bir paneli doyurabilirsiniz ama FHD’nin üzerine hedefleyen bir sistem değil bu, monitörünüz FHD olsun. Genel olarak sistemin performansı beklediğimden iyi, fiyatına göre performansına içim ısındı açıkçası.

Termal başarımına geldiğimizde, sentetik testler de yaptım, saatlerce oyun da oynadım. İşlemciyi sentetik testlerle ısıttım maksimum 73-74 derecede 3.52GHz’de çalıştı. Oyunlarda ise en fazla 67 derece gördüm, 3.6GHz’de çalıştı, stok soğutucuyla normal ve sorunsuz bir tablo var karşımızda. Ekran kartı ise Furmark’ta yonganın en sıcak olduğu noktasında 88 dereceye, paket sıcaklığı ki bu daha önemli, 73 dereceye çıktı. Oyunlarda ise 70 derecenin altında kaldı.
Olayın özeti şu, sistemi sentetik olarak zorladığınızda oyunlardakinden daha fazla ısınıyorlar, yine sorun teşkil edecek bir durum oluşmuyor gerçi. Gerçek hayatta bu kasayla test yapmıyorsunuz, oyun oynuyorsunuz sonuçta, GTA 5, CS:GO, PUBG oynadığınızda da durum bu, normal ısılarda, hız düşmeyecek biçimde çalışıyor.
İşlemci ekran kartına, ekran kartı işlemciye darboğaz yapıyor mu peki, hayır, işlemci kullanımı en fazla %60’ı gördü, genelde %50 altı ve o civarlarda kaldı.

Kasanın çıkardığı gürültü konusuna gelecek olursak, aslında toplam gürültü hemen hemen hep sabit, boştayken de yük altındayken de. Özetle boştayken biraz gürültülü ama yük altındaki bir durum için normal, beraber dinleyelim sesini.

DH Warrior. Biz kullandığımız her bileşenin markasıyla özellikle görüştük, mümkün mertebe en uygun fiyatları almaya çalıştık arkadaşlar. Siz bir müşteri, bir tüketici olarak araştırmanızı yapın tabii, karşılaştırın, paranızın değerini bilin arkadaşlar, ben sadece sizi bilgilendirmek istedim. Artık DH Warrior’ın tüm detaylarına, oyun performansına haizsiniz, bundan sonra seçim sizin.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim