Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Broadcom yongalı, bombardıman uçağı tasarımlı router "Tenda AC6 incelemesi"

Bu videoda Tenda AC6 router'ı inceliyoruz. B-2 Spirit Stealth bombardıman uçağından esinlenilen tasarım, üzerindeki giriş çıkışlar, kalbindeki, stabilitesiyle bilinen Broadcom yongası ve hız testleri.
Daha önce simayen çok benzeyen abisi AC18’i incelemiştik, Broadcom yongalı ve performansından memnun kaldığım bir ürün olmuştu, ödüllendirmiştik. AC6, AC18’in en küçük kardeşlerinden biri, en büyük abisi AC18 kadar performanslı ve yetenekli değil ama dolayısıyla fiyatı çok daha uygun. Abisi gibi Broadcom yongaya sahip bir router olarak işte karşımızda.
Kutudan AC6’nin kendisi, 12V 1A minimal bir adaptör ve RJ-45 kablosu çıkıyor. 3 yıl birebir değişim garantili, arıza durumunda aynısının yenisini veriyorlar yani. Kurulum konusunda da yardım ihtiyacı duyarsanız Tenda’nın YouTube kanalından faydalanabilirsiniz.

Tasarım. Robotik ve agresif bir tasarım dili var, Tenda bu tasarım için B-2 Sprit Stealth bombardıman uçağından esinlenmiş, gerçekten de o havayı yakalamışlar, tasarımı sevdim, belki oyuncuların da hoşuna gidebilir. Sert plastik malzemeden imal edilmiş, AC18 kadar dirayetli hissettirmiyor ama sonuçta bir router bu, elinizde kullanmıyorsunuz.

Önünde durum LED’leri, altında da bilgilendirme etiketi var. Üstü hariç geri kalan her yeri havalandırma ızgaralarına ayırmışlar. AC6, abisi AC18 gibi bir USB portuna sahip değil. Arkasında 4 tane 100Mbit RJ-45 portu, özellikle vurguluyorum Gigabit değil, Wi-Fi açma/kapama butonu ve WPS butonu var.
Kurulum aşaması gayet kolay. Cihaza internet köprülemiş olun ya da olmayın, ağ için bir ad ve şifre giriyorsunuz, saniyeler içerisinde kurulum tamamlanıyor.

Ana sayfada router’ın genel durumu, kaç KB/saniye ile indirme yapılıyor, kaç cihaz bağlı o esnada görebiliyorsunuz. Wi-Fi ayarları var,  Wi-Fi kullanım programı oluşturabilirsiniz, misal veriyorum şu günler açık, şu saatlerde kapalı gibi gibi. Sinyal tekrarlayıcı özelliğine de sahip AC6, hali hazırdaki bir ağın menzilini arttırmak için aracı olarak kullanabilirsiniz. Kanal ve bant genişliği ayarları ki makine daha müsait kanalları kendi buluyor, otomatik ayar yapıyor zaten ama elle ayarlamak isterseniz ayarı var.

İletim gücü %100 olarak kutudan çıkıyor elbette ama baktınız ki benim için, ortamım, ofisim için fazla bile, işin içinde sağlık da var, biraz düşüreyim derseniz düşürme imkanınız var burada. Beamforming+ destekli, yani alıcı cihaza göre sinyal alanını şekillendiriliyor, daha stabil ve hızlı bir bağlantı kuruluyor.

Misafir ağı açabiliyorsunuz, yeni taşınan komşunuz idarelik Wi-Fi şifresi istedi mesela, açın bir tane, süre sınırı belirleyin gibi gibi, güzel iş.

Evebeyn güvenliği önemli, kullanım günü, süresi belirleyin, site yasaklayın, kelimeler için kara liste oluşturun gibi gibi. VPN ülkemizde gerçekten gerekli, VPN ayarları da mevcut. İnterneti sömüren aile bireyleri için bant genişliği ayarı en sevdiğim özelliklerden biri, cihazı seçin, hızını kendiniz belirleyin. Uyku modunu da eğer kullanım yoksa gece 3’ten sonra router’ın kapatılması için kullanıyorum, LED’lerini de belirli saat aralıklarında kapattırıyorum. IPTV destekli, kullananı için, evet var. DDNS de ülkemizdeki kısıtlamalar, yasaklamalardan etkilenen hizmetlere ulaşabilmeniz için mevcut burada. Güvenlik duvarı, bir DDOS saldırısına maruz kalırsanız mesela buna karşı en azından bir önlem.

Bu ayarların çoğuna Tenda Wi-Fi uygulaması üzerinden de erişebiliyorsunuz, ille de bilgisayar başına geçmek zorunda değilsiniz, arayüzü sade ama gündelik kullanımda ihtiyacınız olabilecek şeyler mevcut.

İçini açalım bakalım neler var. Broadcom’un 28nm mimarili, tek çekirdekli ve 900MHz’de çalışan bir yongası. Test ürünü olduğu için üzerindeki soğutucuyu sökmedim, alüminyum değil ama en azından bir soğutması var üzerinde. Broadcom yongalar stabiliteleriyle bilinirler, bileni, meraklısı için önemli bir tercih meselesi.

802.11ac destekli router çift bant, yani 2.4GHz ve 5GHz bandında yayın yapabiliyor. 2.4GHz’de 300, 5GHz’de 867Mbit’e kadar potansiyel bir hıza sahip. 4 tane 5dBi’lık anteni var, bunlar istediğiniz gibi yönlendirebileceğiniz ama çıkarılamayan antenler, segmenti rakiplerinde de olduğu gibi.

Peki ya hızı? QNAP TS431P NAS’ımı Tenda AC6’ya bağladım ve ASUS PCE-AC88 Wi-Fi adaptörü ile, ki masaüstünde bulabileceğiniz en hızlı, en uçuk Wi-Fi adaptörlerden biridir, masaüstü bilgisayarıma dosya aktardım. Router ile aynı odada 2.4GHz bandında 70-80Mbit, 5GHz bandında ise 90Mbit civarında bir hız elde edebildim. 3 duvar öteye, 75 metre karelik evin diğer ucuna geçtiğimde ise 2.4GHz bandında 50Mbit, 5GHz bandında yine 70-80Mbit hız elde edebildim.
Elde ettiğim hızlar aslında, küçük kardeşlerinden Tenda F9 ile karşılaştırdığımda tahmin ettiğimden düşük çıktı. Mesele PC’ler arasında dosya aktarım hızına gelince 2.4GHz’de 36Mbit, 5GHz’de 100Mbit’e kadar hız elde edebildim, bu konuda da Tenda F9’dan daha hızlı. Menzili özellikle başarılı buldum, engellere rağmen belirgin bir şekilde düşmedi, bir router’da önceliğiniz menzil ise eğer AC6’da daha çok menzile yatırım yapılmış.

Elbette evinizdeki duvarlar, duvarların kalınlığı, elektronik cihazların sayısı ve daha birçok faktör alacağınız menzili, potansiyel performansı etkileyecektir.

Enerji tüketimi anlamında, boştayken 4-5W, yük altında ise 7W tüketiyor, performansı da dolayısıyla enerji tüketimi de mütevazı. Stabilite anlamında, kullandığım 3-4 haftalık süre boyunca üzerinden 380-400GB veri geçmiş, Turkcell Superbox’dan bağlantı köprülemiştim, 170Mbit’e kadar hız alabiliyorum mesela, bu süreçte stabiliteyle alakalı bir sorun yaşamadım, şunu bi’ resetleyeyim dedirtmedi.

Tenda AC6. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 300TL civarında ama uyarıyorum, Dolar-TL dengesi sürekli değişiyor, güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. Tenda AC ailesi içerisinde giriş cihazı AC5’in üstünde, AC10, AC10U ve en büyük abi AC18’in gerisinde, dediğim gibi fiyat olarak da öyle. Aslına bakarsanız 2.4GHz bandında daha uygun fiyatlı      kardeşi F9 yakın menzilde daha hızlı, mesela kablolu modemden gelen interneti paylaşırken veyahut NAS’tan dosya çekerken. Lakin mesele iki PC arasında dosya paylaşmaya gelince F9’un aksine 5GHz bandına da sahip olduğu için daha hızlı lakin aradaki fark gözardı edilebilir. Menzile göre devam ettirdiği hız ise biraz daha iyi.
Özetle, Tenda F9 da 50Mbit/100Mbit bir internetiniz vardır, bunu yayınlamak için gayet yeterli, daha uygun fiyatlı bir çözüm, daha cazip gelebilir. AC6’nın avantajı ise stabilitesiyle bilinen Broadcom yongası, ben de şahsen ya Broadcom ya da Qualcomm yongalı modem/router’lar tercih ediyorum ofisimde. Uzun lafın kısası, Gigabit RJ-45 portlarına ihtiyacınız varsa ekstra 50-70TL daha verip rakiplerine de bakabilirsiniz, TP-Link Archer VR400 gibi bir modele mesela, 5GHz bandında çok daha hızlı ama Broadcom yonga, bu potansiyel stabilite, fiyatı segmenti rakiplerinde her zaman bulunamayan bir şey. Tenda AC6, segmentinde hız anlamında, buradan fedakarlık yapılmış ama yine de medya akışı için işinizi görür, yapılan fedakarlık Broadcom yongaya yatırılmış ve segmentinde Broadcom yongaya sahip nadir router’lardan biri olmuş, dolayısıyla tercih edilebilecek router’lardan biri.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim