Anlık Bildirim

Birleşmiş Milletler: İklim değişikliğinden korunmak için 12 yılımız kaldı

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlanan rapora göre iklim değişikliğinin bir felakete dönmesini engellemek için sadece 12 yılımız kaldı.

Birleşmiş Milletler: İklim değişikliğinden korunmak için 12 yılımız kaldı Tam Boyutta Gör
 

1-5 Kasım tarihlerinde Güney Kore'de toplanan Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli(IPCC), iklim değişikliği hakkındaki kapsamlı raporunu sundu. Panelde görev alan bilim insanları tarafından altı bini aşkın bilimsel eserin incelenmesiyle hazırlanan rapor, gezegenimizin geleceği için pek iç açıcı değil. IPCC'ye göre 2030 yılına kadar çok önemli adımlar atmadığımız takdirde iklim değişikliği küresel bir felakete dönüşebilir.


Yarım derecelik fark felaket anlamına geliyor 

Halihazırda gezegenimizdeki küresel sıcaklık ortalaması Sanayi Devrimi öncesine kıyasla 1 derece artmış durumda. Paris İklim Anlaşması'nın hazırlanması sürecinde de katkı sağlayan IPCC, bu anlaşmayla dünyanın dört bir yanındaki hükümetleri sıcaklık artışını yavaşlatmak için birleştirmişti. Anlaşmayla öncelikli olarak küresel sıcaklık artışını 2100 yılına kadar 1.5 derecenin altında tutmak hedefleniyor. Bu hedefe ulaşılamadığı takdirde ise en kötü şartlarda dahi sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak gerekiyor. 


IPCC'nin bugün sunduğu rapora göre ise Paris İklim Anlaşması'ndaki iki hedefin(1.5 derecelik ve 2 derecelik artışın önlenmesi) arasında adeta uçurum var. Rapora göre sıcaklık artışının 2 dereceye ulaşması halinde bitki dokuları arasındaki su dengesini bozan su stresi yüzde 50 daha fazla olacak. Öte yandan gıda kıtlığı, ekstrem doğa olayları ve orman yangınları ciddi ölçüde artacak. Tüm bunların sonucunda ise sıcaklık ortalamasında meydana gelen artış çok daha fazla insanın ölümünün temel sebebi olacak.


Öte yandan sadece 0.5 derecelik bir fark bile gezegenimizdeki diğer canlılar için son derece önemli. Küresel ortalama sıcaklık artışının 2 dereceye ulaşması halinde bitkilerde tozlaşmayı sağlayan böceklerin neredeyse yarısı yok olacak. Ayrıca denizlerdeki mercanlar, sıcaklık artışının 1.5 dereceye ulaşması halinde yüzde 10'un üstünde yaşama şansına sahip olurken artışın 2 dereceye ulaşması halinde yaşama şansları yüzde 1'in altına düşecek. Ayrıca yarım derecelik artış deniz seviyesinde 10cm'lik düşüşe neden olup balıkçılık faaliyetlerine de ciddi bir darbe vuracak.


Raporun büyük bir kısmında bu tip örneklerle 1.5 derece ile 2 derecelik artış arasındaki uçuruma dikkat çeken bilim insanları, kısacası 2 derecelik artışın bir felaket olduğuna vurgu yapıyor. Tabi 1.5 derecelik artış da hem insanlar hem de diğer canlılar için hayatı çok daha zor bir hale getirecek. Bu nedenle IPCC, 12 yıl içinde gerekli adımların atılmasını aksi takdirde çok geç kalınacağını vurguluyor. IPCC'ye göre 2030 yılına kadar gezegendeki karbon kirliliğinin yüzde 45 oranında azaltılması şart. 2050 yılına gelindiğinde ise karbon kirliliğinin tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor. 


''Hedefe ulaşmak mümkün değil'' 

Raporda bu hedefe ulaşmak için neler yapılabileceği de ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. IPCC; yeniden ağaçlandırma, elektrik dağıtım sistemlerinde değişiklik, karbon yakalama teknolojisinin benimsenmesi gibi çok sayıda aracın kullanılmasıyla bu hedefe ulaşmanın mümkün olduğunu belirtiyor ancak analistlere göre IPCC'nin çizdiği tablo gerçekçi değil. 


Paris İklim Anlaşmasını imzalayan İngiltere ve Norveç'in Kuzey Kutbu'ndaki petrol arama çalışmaları ile petrol kirliliğine neden olduğunu; Almanya'nın ise Hambach ormanını kömür çıkarmak için yok etmek istediğini belirten analistler olaya biraz daha kötümser yaklaşıyor. Analistlere göre Paris İklim Anlaşmasını imzalayan ülkelerin bile küresel iklim dengesini gözetmediği bir dünyada 12 yılda karbon kirliliğini yüzde 45 oranında azaltmak ulaşılabilecek bir hedef değil.


IPCC'nin hazırladığı rapor bu yılın sonunda Birleşmiş Millet iklim konferansında hükümetlere sunulacak ve hükümetlerin konuyla ilgili olarak gerekli adımları atması istenecek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim