Anlık Bildirim

Bir patent ihlali davası da AMD’den geldi!

Son gelen haberlere göre teknoloji devi aralarında LG ve MediaTek gibi önemli teknoloji firmalarının da bulunduğu bazı firmalara patent ihlali sebebiyle dava açtı. Detaylar haberimizde:
ABD’li mikroçip üreticisi gelen bilgilere göre geçtiğimiz ayın 24’ünde aralarında LG, MediaTek, Sigma ve VIZIO’nun da bulunduğu bazı firmalara patent ihlali gerekçesiyle dava açtı. Şikayette temel olarak ilgili şirketlerin AMD’nin grafik telif hakkı mülkiyetini ihlal eden ürünlerini yasadışı yollarla ithal ettiklerine veya sattıklarına yer verildi.

Bu ürünlerin özellikle de çeşitli akıllı telefon ve televizyonlarda bulunan grafik işlem birimleri olduğu belirtilirken, ilgili patentlerden 506 numaralı patent çok fazla miktarda grafiksel veriyi kare arabelleğinde işleyebilmeye imkan tanıyan bir GPU mimarisiyle ilgili. 133 numaralı patent gpu tarafından kullanılan özelleştirilmiş doku işleme devresiyle ilgiliyken 454 numaralı patent ise birleşik tarayıcıların donanımsal mimarisiyle ilgili.

Öte yandan AMD konuyla ilgili olarak ilgili patentlere dayanan ürünlerin geliştirilmesi için yaptığı yatırıma dikkat çekerken bu ürünlerin üretimiyle ilgili ortaklığı bulunan ortak kuruluş GlobalFoundries’e de değindi. Ayrıca Samsung’a ait olan hakları kullanım hakkına sahip ortaklarının da bu ihlalden olumsuz etkilendiğini iddia etti.

İlgili Firmalara Satış Yasağı!

Bununla birlikte şikayette AMD ilgili komisyondan ihlalde bulunan şirketlere yönelik sınırlı bir ihraç talimatı, işlemlerinin kalıcı olarak durdurulması ve çekilme emri yayınlamasını talep etti. Bu durumda ilgili ürünlerin ABD sınırları içerisinde satılması ve ithal edilmesi yasaklanacaktır.

Bir patent ihlali davası da AMD’den geldi!
 

Sonuç Ne Olabilir?

Şayet AMD’nin iddia ettiği ihlal kabul görürse bu durumda firma ihlalde söz konusu şirketlerden tazminat veya bir telif ücreti ödemeyi talep edebilir. Peki bu davanın sonucu ne olabilir? Önümüzde görünüşe göre 3 yol bulunuyor: Birincisi AMD davayı kazanırsa belli bir miktar ödeme alacaktır, ikincisi şikayete konu olan ihlallerin gerçekleşmediği tespit edilebilir ve son olaraksa belki de firmalar aralarında çapraz patent anlaşmaları yaparak belki de üzerine belli bir miktar ödeme yaparak sorunu çözebilirler. Tabi bu sonuçlardan hangisinin bizi beklediğini şimdiden kestirmek zor zira şu an için elimizde olan bilgi sadece AMD’nin bir patent ihlali davası açtığı. Davanın gelişimini hep birlikte takip ediyor olacağız.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim