Anlık Bildirim

Bir kara deliğin ilk fotoğrafı ortaya çıkıyor: Tarihi anları canlı izleyin

Astronomi tarihinin en önemli duyurularından birisi birazdan yapılacak. Bir kara deliğin ilk gerçek fotoğrafının ortaya çıkarılacağı konferansı buradan canlı olarak izleyebilirsiniz.
Bir kara deliğin ilk gerçek fotoğrafını görmeye artık çok yakınız. Uluslararası astronomlardan oluşan dev bir bilim heyeti birazdan canlı yayınla tarihi duyuruyu yapacak. Aşağıdaki pencereden konferansı canlı olarak izleyebilir ve bilim dünyasının bu tarihi anına tanıklık edebilirsiniz.

Canlı yayın Türkiye saatiyle 16.00'da başlayacak.


Kara deliğin ilk fotoğrafı yayınlandı. İşte tarihi görüntü:




Nasıl bir fotoğraf beklenebilir?


Bir kara deliğin gerçek anlamda fotoğrafını çekmek mümkün değil. Zira kara deliklerin kütleçekimi o kadar yoğun ki bu devasa kütleçekiminden ışık bile kurtulamıyor. Kara delikler tüm elektromanyetik radyasyonları içine çekiyor. Dolayısıyla ne kadar yetenekli olursa olsun teleskoplarımızın hiçbirisinin bir kara deliği gerçek anlamıyla görmesi mümkün değil.

Peki hiçbir şekilde ışık yaymayan veya yansıtmayan bir cismin fotoğrafı nasıl çekilebilir? Bunu direkt olarak başarmamız imkansız. Ancak kara deliklerin etrafı, yutulan yıldızların veya gaz bulutlarının kalıntıları gibi inanılmaz parlak cisimlerle kaplı. Astronomide 'toplanma diski' ismi verilen bu yapı olay ufkunun (ışığın bile kaçamadığı nokta) etrafında yörüngesel bir harekete yayılmış halde bulunuyor. Bugün yayınlanacak olan fotoğrafta işte tam olarak burayı göreceğiz. Yani gerçek anlamda bir kara deliği değil ancak kara deliğin silüetini göreceğiz.

Aşağıda bugün yayınlanacak fotoğrafın tam olarak neye benzeyebileceğiyle ilgili yapılan modellemeler yer alıyor.

Olay Ufku Teleskobu (Event Horizon Telescobe) nedir?


Olay Ufku Teleskobu (EHT), dünyanın farklı bölgelerinde bulunan onlarca radyo teleskobunun koordineli bir şekilde çalıştırılmasıyla oluşturuldu. Devasa bir uluslararası iş birliği olan EFT; Avrupa, Güney Amerika, Kuzey Amerika ve hatta Antarktika'da bulunan radyo teleskoplarından oluşuyor.

EFT'nin amacı Samanyolu'nun merkezinde yer alan Sagittarius A* isimli süper kütleli kara deliği görüntülemekti. Sgr A* hem çok uzak bir konumda bulunuyor hem de kütlesine oranla inanılmaz küçük bir boyuta sahip. Dolayısıyla böylesi bir cismin fotoğrafını çekebilmemiz için normalde devasa bir teleskoba ihtiyacımız var. Ancak onlarca farklı teleskobun bir araya getirilmesiyle oluşturulan EFT de buna benzer bir güce sahip. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
81781 kez okundu.
20 kişi, toplam 27 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
kara delik, astronomi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim