Anlık Bildirim

Bilim adamları "saniyenin trilyonda biri hızında" su kaynatmayı başardılar

İsveçli bilim adamları, oda sıcaklığındaki suyu saniyenin trilyonda biri hızında 100 bin santigrat dereceye kadar ısıtmayı başardılar. Okurken bile baş döndüren bu gelişmenin detayları haberimizde.
Bazen bir kahve yapmak için bile suyun kaynamasını beklemek oldukça sıkıcı bir sürece dönüşebirken, İsveçli bilim adamları yaşam kaynağımız olan suyu, bir pikosaniyede (saniyenin trilyonda biri) 100 bin santigrat dereceye kadar ısıtmayı başardıklarını açıkladılar.
Dünyanın en hızlı su ısıtıcısı olarak görülen bu deney, her ne kadar kahvemizin suyunu ısıtmak için kullanılmayacak olsa da, Bilim insanlarının Dünya'nın en önemli sıvısının kendine özgü karakteristik özellikleri hakkında daha fazla şeyi ortaya çıkarmasını sağlayacak. Kaliforniya'daki SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda yapılan bu deneyde çok güçlü bir X-ışını lazeri kullanıldığı ve suyun 100 bin derece sıcaklığa çıkmasının bir saniyenin trilyonda biri (pikosaniye) hızında gerçekleştiği açıklandı.

Bu deneyle su hakkında daha detaylı bilgiler açığa çıkacak

Araştırma ekibinin lideri Carl Caleman: "Bu gelişme suyunuzu kaynatmanızın olağan bir yolu olacağı anlamına gelmiyor. Bizim ısıtmamız temelden çok farklı. Enerjik X-ışınları, elektronları su moleküllerinden kopararak elektrik yüklerinin dengesini bozar ve dolayısıyla atomlar aniden güçlü bir itme kuvveti hissederek şiddetli bir şekilde hareket etmeye başlarlar. Böylece su bir pikosaniye hızda sıvıdan plazmaya dönüşür. Ama bu sıradan bir plazma değil." ifadelerini kullandı.
Bilim adamları bu gelişme ile suyun yoğunluk, ısı kapasitesi ve termal iletkenlik gibi özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı planladıklarını belirtiyorlar. Ayrıca deneyin, araştırmacıların farklı tipte molekülleri görüntüleyebilmeleri ve diğer X-ışını lazerlerinin nasıl kullanılacağını anlamalarına da yardımcı olacağı ifade ediliyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10721 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
dünyanın en hızlı su ısıtıcısı, pikosaniye ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim