Anlık Bildirim

Aziz Sancar: Farelerde test edildi, kanserde yeni buluş yolda

2015 yılında Nobel Kimya Ödülü kazanan Aziz Sancar, kanser tedavisi için önemli bir buluşun peşinde. Aziz Sancar ve ekibi, kanser tedavisinin biyolojik saat ritmi ile ilişkisini araştırıyor.
Nobel Kimya Ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar, kanser çalışmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Aziz Sancar, kanser tedavisinin vücut saati ile ilişkili olduğunu kanıtlamaya yönelik çalışmalar yürütüyor. Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştı.

Aziz Sancar’ın ekibi, kanserin biyolojik saat ritmi arasındaki ilişkiyi araştırma çalışmalarına devam ediyor. Çok kullanılan kanser ilacı Cisplatin ile bir takım testler yapılıyor. Bu ilaç kanser hücrelerini öldürüyor ancak DNA’ya zarar veriyor. Başka ciddi yan etkileri de var. Sancar, Cisplatin’in hangi zaman diliminde alınması halinde iyileştirici etkisinin artacağını, zehirleyici etkisinin azalacağını araştırıyor.

Son çalışmalarda fare böbrek ve karaciğerinde, Cisplatin kanser ilacının yarattığı DNA hasarının onarımında, biyolojik saat zamanının etkisini test ettiler. Genom onarımının iki biyolojik saat tarafından kontrol edildiğini gördüler. Genel onarımın en çok etkin olduğu zamanları, çoğu kanserin hatalı sirkadiyen ritimlerini saptadılar ve ilacın zamanlanmış dozu ile yapılacak yeni araştırmanın, ilacın sağlıklı dokudaki hasarı azaltabileceğini ve tedavi indeksini geliştirebileceğini gördüler.

Aziz Sancar, çalışmayla ilgili önemli bulgulara ulaştıklarını ancak bilimsel dergilere göndermedikleri için henüz bu bulguları açıklanmak istemediğini belirtiyor. Fareler üzerinde yapılan araştırmalar ile insanların kalınbağırsak kanseri ile ilgili önemli keşfe imza attılar. Eğer pek bu keşif, pek çok kanser türünde de doğrulanırsa, kanser ve biyolojik ritim ilişkisinde yepyeni bir aşamaya ulaşılacak. Bu bulgu büyük ses getirecek.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim