Anlık Bildirim

Az içicilik de ölüm riskini ciddi oranda arttırıyor

ABD’de 400 binden fazla kişi üzerinde yapılan bir çalışma, az içiciliğin de her yaş grubunda ölüm riskini ciddi oranda arttırdığını ortaya koyuyor. Sağlıklı olmak için içmek gerçekçi değil.
Mevut rehber tanımlamalarına göre sağlıklı kabul edilen 18-85 yaş grubunda 400.000’den fazla insandan alınan verileri inceleyen Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, haftada dört gün ya da daha fazla, günde en az bir kadeh içki içen her yaş grubundan birey için erken ölüm riskinin yüzde 20 oranında arttığını tespit etmişler.

Araştırmacı ekibin başında yer alan doktor Sarah M. Hartz, günlük bir ya da iki kadeh içki içmenin önemli olmadığı yönünde bir kanının toplumda hâkim olduğunu, hatta bazılarının bu durumun sağlığımıza katkıda bulunduğunu söylediklerini, ancak yaptıkları son çalışmayla en düşük seviyede içiciliğin bile ölüm riskini arttırdığını ortaya koyduklarını söylüyor.

Doktor Hartz devamla, yapılan bazı eski çalışmaların az içiciliğin kalp sağlığına katkıda bulunduğunu gösterdiğini, ancak yaptıkları güncel çalışmayla, zararlarının faydalarına ağır bastığını gördüklerini belirtiyor. Kendi çalışmalarında da içicilerin kalp sağlığını takip ettiklerini, bazı kişiler için kal sağlığında iyileşme görmelerine karşın, alkol tüketen tüm bireylerde kanser riskinin, dolayısıyla ölüm riskinin arttığını tespit ettiklerini kaydediyor. 

Doktor Hartz ayrıca, yüzde 20’lik oranın yaşlılar için çok daha ciddi sonuçları olduğunu, halihazırda ölüm riskini arttıran çok sayıda faktöre sahip bireyin üstüne yüzde 20’lik bir faktör eklemesinin ciddi etkileri olduğunu, çalışmaları esnasında hayatını kaybeden az sayıda genç birey varken yaşlılarda hayatını kaybedenlerin sayısının daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Kişiselleştirilmiş tıpta kanser öyküsü olmayan aileden gelen bireyler için az içiciliğin doktor tarafından belki önerilebileceğini, ancak şahsi fikrinin en sağlıklısının hiç içilmemesi olduğunu belirtiyor.

Doktor Hartz ve ekibinin çalışmasına ilham kaynağı olan, dünya genelinde 700’den fazla çalışmayı bir araya getiren başka bir çalışma ise en sağlıklı içiciliğin “hiç olmayanı” olduğunu ortaya koyuyor. Söz konusu kapsamlı çalışma, az içicilikten çok içiciliğe kadar tüm düzeyde alkol tüketimi dikkate alınarak yapılmış.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim