Anlık Bildirim

Avrupa Komisyonu Amazon hakkında inceleme başlattı

Adil rekabet ortamı yaratma konusunda çok hassas davranan Avrupa Komisyonu, Amazon'un üçüncü taraf satıcılardan elde ettiği verileri nasıl kullandığını mercek altına alacak.

Avrupa Komisyonu Amazon hakkında inceleme başlattı Tam Boyutta Gör
 

Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu son yıllarda yürüttüğü incelemeler, soruşturmalar ve verdiği cezalarla teknoloji şirketlerin korkulu rüyası haline gelmiş durumda. Rekabet kurallarını en ufak bir taviz vermeden uygulayan komisyon, son olarak Google'a piyasadaki hakimiyetini haksız rekabette kullandığı için 5 milyar dolarlık ceza vermişti. Rekabetten sorumlu komisyon üyesi Margrethe Vestager'in yaptığı açıklamalara göre bu sefer Amazon komisyon tarafından incelenecek.


Verilerin nasıl kullanıldığı incelenecek 

Komisyonun şu an bilgi toplama aşamasında olduğunu belirten Margrethe Vestager, Amazon'un; üçüncü taraf satıcılardan elde edilen verileri nasıl kullandığının inceleneceğini açıkladı. Bilindiği üzere Amazon sadece tüketicilere kendi ürünlerini tedarik etmekle kalmıyor aynı zamanda üçüncü taraf satıcılar için bir pazar yeri hizmeti de sunuyor. Böylece küçük üreticiler ve perakendeciler Amazon üzerinden ürünlerini tüketicilerle buluşturabiliyor. 


Pazar yeri üzerinden sağlanan satışlarda Amazon satıcı rolünü üstlenmese de müşterilerin ürün tercihlerini ve online alışveriş verilerini takip edebiliyor. İşte Avrupa Komisyonu bu verilerin nasıl kullanıldığını ve bu veriler ile Amazon'un haksız rekabet ortamı yaratığ yaratmadığını tespit etmeye çalışacak


Amazon'a yönelik inceleme henüz çok erken aşamalarda olsa da Avrupa Komisyonu, rekabet kurallarını ihlal eden şirketlere küresel cirolarının üzde 10'una varan cezalar verebiliyor. Bu incelemeden ayrı olarak Amazon'un Avrupa'da ödediği vergileri de mercek altına alan Komisyon, geçtiğimiz yıl açıkladığı kararında şirketin Lüksemburg'a 295 milyon dolar vergi ödemesine hükmetmişti. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim