Anlık Bildirim

Avrupa Birliği kendi işlemcisine çok yakın

Yakın gelecekte Avrupa ülkeleri kendi işlemcilerini geliştirmiş olacak. EPI girişimi ilk mimari örneğini hazırlamış durumda. 2021 yılında ilk işlemci piyasada olacak.

Bugün işlemci dediğimiz zaman akla hemen AMD ve Intel geliyor. Pazarın hemen tümüne hâkim olan bu iki devin yanında bazı küçük çaplı özel amaçlı işlemci üreticileri de var. Bununla birlikte global anlamda iş yapmak isteyen herkes AMD ve Intel’e muhtaç. Son dönemde yaşanan gelişmeler ise bağımlılık konusunu masaya yatırdı.

Çok önemli adım

Avrupa Komisyonu bu anlamda bağımlılıktan kurtulmak için European Processor Initiative(EPI) adıyla bir işlemci tasarlama girişimi başlatmıştı. Geçen Aralık ayında başlayan ve 10 ülkeden 23 katılımcıyı bir araya getiren girişim ilk örnekleri ortaya çıkardı.

Horizon 2020 programı kapsamında fonlanan ve ilk etapta 3 yıllık bir geliştirme süreci planlayan girişim ana akım işlemci, mobil işlemci, performans odaklı işlemci, yapay zekâ birimleri ve otomotiv sistemi işlemcileri şeklinde geniş bir alanı hedefliyor.

Girişim ilk mimari tasarımını Avrupa Komisyonuna sunmuş durumda. Henüz geliştirme aşamasında olan mimarinin 2021 yılında nihai sürüme ulaşması bekleniyor. Sonraki yıllarda ikinci ve üçüncü nesil mimarilerle projenin çok daha geniş bir alana yayılması sağlanacak.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9668 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
epi, Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim