Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Asus Strix H270F Gaming anakart incelemesi "Düşük bütçede yüksek kalite"

Bu videoda Asus'un düşük bütçeli İntel bazlı sistemlere yönelik anakartı Strix H270F Gaming'in tasarımını ele alıyor, aydınlatma kabiliyetlerini sınıyor ve komponent bazında değerlendiriyoruz.

Aslına bakarsanız Strix H270F için yine incelemesini sitemizde bulabileceğiniz Strix Z270E’nin kırpılmış ve daha uygun fiyatlı versiyonu diyebiliriz, aralarındaki en büyük fark yongaseti gereği hızaşırtma desteğinin olmaması, K serisi pahalı bir işlemci tercih etmeyecek, uygun fiyatlı bir sistem kuracaklar için karşımızda ROG Strix H270F.


Strix serisinden alışılageldik, siyah ve detaylı kutusu içerisinden anakartın kendisi, iki düz iki açılı sata kablosu, LED şerit için uzun kablosuyla dönüştürücü, uzun olması güzel bir detay, giriş çıkış plakası, üç boyutlu yazıcılarla oluşturduğunuz parçalar için vidalar, tematik Strix ve logo yapıştırmaları, kablo etiketleri ardından alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, anakart 3 yıl garantili.


Siyah-metalik gri renklerle bezenmiş anakarta keskin ve agresif çizgiler hakim. Mosfet ve fazların üzerindeki metal soğutucular gayet hoş görünmelerinin yanısıra yapıları itibarıyla ısıyı uzaklaştıracak geniş yüzey alanına sahipler. Boyları korkutmasın, en uzunu 3.2CM, herhangi bir hava veya sıvı soğutucuyla çatışacak gibi değiller. Z270E’den farklı olarak bu sefer giriş çıkışların üzerinde bir kaplama veya aydınlatma yok.

Köprü soğutucusunda parlak bir ROG logosu var, üzerine ışık altında beliren hoş çizgiler işlenmiş, toplamda bir köprü soğutucusu için hoş görünüyor.


Siyah PCB’nin neredeyse tamamına gri renkte ince kalın şeritler çekilmiş, düz bir renge göre çok daha albenili ve güçlü görünmesini sağlamış bence.

Genelindeki siyah-metalik gri temasına ek olarak anakartın sağ kısmında, arkaya bakacak şekilde 12 RGB LED’den oluşan bir şerit çekilmiş, parlaklıkları gayet iyi LED’lere arayüzü üzerinden renk ve gökkuşağı, dalga, nefes alma gibi birçok efekt atayabiliyorsunuz.

Aura Sync destekli ekran kartı olsun, klavye olsun, fare olsun aydınlatmalar bu ekipmanlarla eşlenik çalışabiliyor. Aydınlatmayı bir üst seviyeye taşımak için 2 metreye kadar 5050 RGB LED şerit desteği de sunulmuş ama tabii şeridi kendiniz temin etmeniz gerekiyor.


LGA1151 soketli anakart H270 yongasetinde Intel’in 7. nesil düz ve hızaşırtma destekli Kaby Lake işlemcilerine kadar ev sahipliği yapıyor ama misal vermek gerekirse testlerimde kullandığım i5 7600K’nın çarpan kilidiyle oynayamıyorsunuz, hızaşırtma destekli değil anakart. VRM Digi+ EPU dijital güç kontrolcüsünün emrinde 8’i işlemci 1’i entegre GPU için olmak üzere 9 fazlı bir kurulumla geliyor, pahalı abisi Z270E ile aynı fazlar bunlar, uzun ömürlü siyah katı kapasitörlerle desteklenmişler.


Asus’un detaylı ve kullanışlı UEFI BIOS’unda normal ve profesyonel bir kullanıcının ihtiyacı olan tüm ayarlar elinizin altında, tabii hızaşırtma dışında zira H270 yongasetinin daha çok bütçe dostu olması itibarıyla işlemciniz K serisi olsa da hızaşırtmadan söz edemiyoruz. Ama bunun dışında fan profili oluşturma, sistem istatistiklerini izleme, bellek zamanlamaları, RAID kurulumu gibi diğer tüm ayarlara ulaşabiliyorsunuz. Crash Free BIOS 3 ile de BIOS’un başına bir şey gelirse flaş bellekle tamir edebiliyorsunuz.


Dört DDR4 RAM slotu 2400MHz’e kadar hız ve maksimum 64GB’a kadar destekli, XMP’li slotlarda çift kanal bellek mimarisi var.


Şimdi giriş çıkış portlarına bakalım. İki USB 2.0 portunun altında ikinci jenerasyon 10GB/saniye hız ve 3 ampere kadar güç, yani hızlı şarj yapabilen bir Tip A ve bir Tip C portu var. Ardından entegre GPU’dan Display Port’ta 4K 60hz, DVI’da Full HD 60hz, HDMI’da 4K 24hz çıkış alabileceğiniz portları görüyoruz, bu portların yerine daha fazla USB portu görmeyi yeğlerdim ben.

Sonrasında combo PS2 portu ve yine çevre ekipmanlarınız için kullanabileceğiniz iki USB 2.0 portu ve birinci jenerasyon iki USB 3.0 portu var.

RJ-45 portunun ardında Intel I219-V Gigabit Lan çözümüne gidilmiş, işlemci yükünü azaltan bu çözüm LAN Guard akım koruyucu ile destekli. Hat kalitesi ve internet hızınızın ardından böylesi çözümler destekleyici nitelikte oluyorlar.


Ses giriş çıkışlarında tercih yeni nesil ALC1220 yongasından yana olmuş, Asus’ta bu toplam paket ROG Supreme FX S1220A adıyla geçiyor. Parazite karşı ayrı bir hatta sahip, Nichicon kapasitörlerle güçlendirilen, 32-bit 192KHz oynatma destekli bu kodek Texas Instruments RC4580 ve OPA1688 çift kulaklık amfisi, ayriyeten kasanızın önündeki çıkışlar için empedans sensörüyle güçlendirilmiş.

120db sinyal gürültü oranını sahip bu çözümü sınarken, yaptığım testlerde açıkçası kendime “Artık harici bir ses kartına gerek var mı ki?” diye sormadan edemiyorum, güç çıkışı, detay ve sahne performansı anlamında bir oyuncu, bir müzik sever olarak hayli doyurucu olduğunu söylemem gerek.


İki PCI-Express X16 ve dört PCI Express X4 slotu var anakatta, ilk X16 slotu ağır kartlarda sarkma olmasın diye metal gövdeli. SLI sertifikasının masrafından tasarrufa gidilmiş ve sadece Crossfire desteği sunulmuş, bu segmentte çift ekran kartı kurulumu pek akıl karı değil zaten.

PCI Express x16 slotunun üzerinde ve köprünün altında olmak üzere iki M2 sata yuvasına yer verilmiş, üçüncü jenerasyon bu slotlar 32GB/s bantgenişliği ve mekanik diskler için hızlı bir önbellek görevi görüp, sistemi hızlandıran Intel Optane bellekleri destekliyorlar.


Depolama tarafında 6 6GB/s destekli sata portunu görüyoruz, segmenti için olması gerektiği gibi.


Fanlar için 5 tane kontrol edilebilir 4 pin çıkış var, bunlardan biri sıvı soğutucu fanı için ayrılmış, isterseniz normal bir fan da takabiliyorsunuz gerçi.

Sevdiğim bir detay, DEBUG LED’leri, olası bir sorunda işlemci, ram, ekran kartı ve başlatma sürücüsü LED’lerinden hangisinin sıkıntı çıkardığını görebiliyorsunuz, çözüm sürecinde ciddi zaman kazandırıyorlar.


Asus’un öne çıkmak istediği alanlardan biri de anakartlarının 3 boyutlu yazıcılarla olan etkileşimi. İnternette hazır şablonlar bulabileceğiniz gibi kendiniz de bir şeyler tasarlayıp, ilgili yerlere mesela kendi adınızın basılı olduğu plakalar, giriş çıkış portlarının üzerine kaplama ve M2 sata slotu için fan standı gibi şeyler takabiliyorsunuz, en nihayetinde Asus anakartların da özelleştirilebileceğini vurguluyor, ihtimaller hayal gücünüzle sınırlı.


Asus ROG Strix H270F Gaming siyah-gri teması, PCB’sinin yakışıklı duruşu ve agresif mosfet soğutucularıyla oturaklı bir tasarıma sahip, RGB şerit aydınlatmasıyla da pencereli kasa sahipleri için güzel bir seçenek. H270 yongasetli, yani daha çok bütçe dostu olduğu için performans değil ömründen bahsetmek gerek, fiyatı daha düşük olsa da abisi Z270E ile aynı kalitede faz ve uzun ömürlü katı kapasitörleri kullanıyor olması bir artı.

Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla Asus ROG Strix H270F Gaming 600-650TL civarı bir fiyatla satılıyor, 150-200 lira kadar daha ucuz Asrock H270 çözümleri var ama nitelik anlamında kafa kafaya diyebileceğim asıl rakipleri 600TL civarındaki MSI H270 Gaming Pro, 550 lira civarındaki H270 Tomahawk Arctic ve 550-600 lira civarındaki, faz kurulumu biraz zayıf Gigabyte tarafındaki H270 Gaming 3. Faz sayıları, kurulumları, M2 Sata slotları, aydınlatma ve RGB şerit destekleri olsun benzerler, en büyük fark ilk etapta tasarımsal gibi görünüyor. H270 serisi ile benzer komponent kalitesine sahip bir Z270 anakart arasında ise ortalama 150-200 lira fark var, kısıtlı bütçede hatrı sayılır bir miktar diye düşünüyorum.

ROG Strix H270F rakipleri arasındaki en yakışıklı anakart değil belki ama kritik önem taşıyan, pahalı abisi Z270E’deki fazları ve uzun ömürlü katı kapasitörleri kullanıyor olması, ROG Supreme FX S1220A ses çözümü ve 3 boyutlu yazıcılarla özelleştirilebilir yapısıyla öne çıkan, bütçe dostu bir anakart.

Böylelikle bir incelememizin daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim