Anlık Bildirim

Araştırmacılar mikro drone'ları yönlendirecek çip tasarladı

MIT(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)'deki araştırmacılar boyut olarak arılara benzeyen mikro drone'ları yönlendirmek için mikro boyutlarda güç tasarruflu bir çip geliştirdi.

Araştırmacılar mikro drone'ları yönlendirecek çip tasarladı
 

Bilim insanları tarım arazilerinde veya insanlar için tehlikeli olan bölgelerde görev alması için boyut olarak bir arı kadar küçük mikro drone'lar geliştirmeye çalışırken bu drone'lara yön verecek çipler halen büyük bir sorun teşkil ediyor. Hobi amaçlı kullanılan drone'larda yer alan navigasyon çipleri mikro drone'lar için oldukça ağır bu yüzden çok daha küçük çiplerin üretilmesi ancak bu çiplerin yeterince güçlü olması gerekiyor. Bu amaçla geçtiğimiz yıl mikro boyutlarda bir navigasyon çipi üreten MIT(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)'deki araştırmacılar şimdi çok daha küçük bir çip üretmeyi başardı.


Bal arısı boyutundaki drone için uygun 

Ekibin ürettiği Navion isimli navigasyon çipinin büyüklüğü sadece 20 milimetrekare. Bir madeni paradan yaklaşık 20 kat daha küçük olan çip ihtiyaç duyduğu güç ile de dikkat çekiyor. Mikro drone'larda enerji tüketiminin az tutulması gerektiğini belirten ekip çipin 24mW'lık güce ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Yani çip, enerji tasarruflu bir masa lambasının ihtiyaç duyduğu gücün sadece binde birine ihtiyaç duyuyor. Böylece çipin hem boyut hem de güç tasarrufu ile bal arısı boyutundaki bir drone'da kullanılması mümkün.


Araştırmacıların geçen yıl geliştirdiği mikro boyuttaki çip 2W'lık güce ihtiyaç duyuyordu. Bu yüksek değeri azaltmak için Navion'da tasarım anlayışını tamamen değiştiren ekip, çipin depoladığı veri miktarını en aza indirip enerji akışını artırmayı başardı. Yeni tasarım anlayışıyla daha az güce ihtiyaç duyan çip, saniyede 171 kare işleyebilecek kadar da güçlü. Ayrıca cihazın üzerindeki sensörler de çip tarafından yönetilerek drone'un konumunun uzaktan takip edilmesine olanak sağlıyor.


Günümüzde MIT'deki araştırmacıların hedeflediği mikro boyutlarda drone üretilmemiş olsa da Navion sayesinde mikro boyutlardaki drone çalışmalarının da hız kazanması bekleniyor. Öte yandan bu boyutlardaki bir çip sadece drone teknolojisi için ümit verici değil; nanorobotlarda veya başka küçük boyutlu aletlerde de Navion kullanılabilir. Araştırmacılar şimdi Navion'u oyuncak yarış arabasında test edip çipin gücünü ve kullanılabilirliğini gözlemleyecek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim