Anlık Bildirim

Araştırmacılar Ay ve depremler arasında bir ilişki bulunmadığını tespit etti

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun 400 yılı aşkın deprem verilerini inceleyerek tamamladığı araştırması, Ay'ın evreleri ve deprem arasında herhangi bir ilişki olmadığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar Ay ve depremler arasında bir ilişki bulunmadığını tespit etti
 

Doğal afetlerin önceden yüksek doğruluk oranıyla tahmin edilebilmesi can ve mal kaybı yaşanmaması adına insanoğlunun elindeki en güçlü araç ancak depremleri önceden tahmin etmek şu an için pek mümkün değil. Bazı araştırmacılar ise büyük depremler öncesinde bölgedeki hayvanların hareketlerini veya Ay'ın evrelerini inceleyerek depremler ve bu dış unsurlar arasında ilişki kurmaya çalışıyor. Özellikle Ay'daki gelgitlerin ve Ay'ın bazı evrelerinin depremin habercisi olduğu yönünde daha geçmişte pek çok makale kaleme alınmıştı ancak ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu(USGS) 400 yılı aşkın deprem verilerini inceleyerek böyle bir ilişkinin olmadığını tespit etti.


İstatiksel bir bağlantı yok 

USGS'nin geride bıraktığımız 400 yılı aşkın sürede meydana gelen 200 büyük depremi ve deprem öncesinde Ay'ı inceleyerek tamamladığı araştırmaya göre deprem ile Dünya'nın ve Ay'ın gökyüzündeki konumu arasında hiçbir bağlantı bulunmuyor. USGS'den araştırmacı Susan Hough'ın önderliğinde hazırlanan raporda geçmiş yıllarda yapılan araştırmalara da atıfta bulundu. Hough, daha önce Ay'ın konumu ve depremler arasında ilişki kurmaya çalışan bilim insanlarının da dikkatli davrandığını vurguladı. Hough'a göre depremleri tahmin etmek amacıyla Ay'ın evrelerini araştıran bilim insanları mevcut verilerin, depremleri Ay'ın evrelerine göre tahmin etmek için yetersiz olduğunu zaten belirtmişti.


Susan Hough analizlerinde istatiksel olarak herhangi bir örüntü ile karşılaşmadıklarını belirtirken araştırmada görev Jeofizikçi Ned Field ise insanların depremleri anlamlandırmak için deprem öncesi adına evcil hayvanlarının davranışları gibi bir takım kalıplar aradıklarını dile getirdi. ''Deprem sonrasında her şeyi hatırlıyoruz, ancak bunlar sadece rastgele şeyler olabilir.'' diyen Field, depremlerin tahmini için tutarlı verilere ulaşamadıklarını ekledi. Daha önceki araştırmalara kıyasla çok geniş bir zaman aralığında çeşitli bölgelerdeki depremlerin incelendiği araştırma ile ''Dolunayda deprem yaşanacağı'' yönündeki yaygın inanışın kırılması bekleniyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim