Anlık Bildirim

Analiz: AMD'den ayrılan Raja Koduri'nin geleceği

Grafik dünyasının dahi mühendisi, AMD'nin efsane yöneticisi Raja Koduri şirketten ayrıldı. Peki şimdi neler olacak. Şahsen tanıdığım Raja ile ilgili düşüncelerimi burada sizlerle paylaşıyorum.
Analiz: AMD'den ayrılan Raja Koduri'nin geleceği
 
Yakında tanıma, sohbet etme ve vakit geçirme şansı bulduğum Raja Koduri, muhtemelen endüstrinin görmüş olduğu en zeki, çalışkan ve belki de en tutkulu yöneticilerden biri. Şimdiye kadar onlarca farklı şirkette, çok sayıda C seviye (CEO, CTO, CIO) tanımış olsam da Raja gibi açık görüşlü, mütevazi ve ayrım yapmaksızın herkese eşit mesafede duracak kadar akçakgönüllü bir yöneticiyle tanışmak pek kolay değildir.
AMD'ye yıllarını veren daha sonra Apple'a geçerek etkileri bugün bile devam eden önemli ürün ve teknolojiler geliştirdikten sonra 2009 yılında, Mark Papermaster'ın ısrarıyla evine geri dönen Raha, AMD CEO'su Lisa Su'nun desteği ile Radeon Teknoloji Grubu'nu kurmuştu. Buradaki amaç, şirket için bürokrasiyi azaltmak ve GPU ekibini daha efektif bir şekilde yöneterek arzu edilen hedeflere daha motive bir şekilde ulaşılmasını sağlamaktı.
Kesin olan şu, Vega mimarisi GPU tarafında AMD'nin son 5 yılda yaptığı en büyük atılım. Raja ve ekibine göre şu an potansiyelini ortaya koyamayan bu tasarım, endüstri için ciddi yenilikler barındıran önemli bir tasarım. Ama AMD için durum pek öyle değil, Vega tabanlı ekran kartları rakip Nvidia'nın çözümlerine göre performans, watt/performans, performans/zar alanı, üretim maliyeti ve fiyat olarak rekabetçi değil. Kripto para çalışmaları dışında, AMD'nin üst seviye GPU satışında makul gerekçeleri pek fazla yok.
Zaten Vega lansmanından hemen sonra Raja Koduri'nin "aileme daha fazla zaman ayırmak için" gerekçesiyle çıktığı uzatmalı izin birşeylerin ters gittiğinin göstergesiydi. Ve bugün, Raja daha önce ifade ettiği "Aralık ayında döneceğim" hedefinden bir ay önce AMD'den ayrıldığını açıkladı. Pek çoğumuz için bu sürpriz olmadı çünkü böylesi kritik bir dönemde, en kritik adamın şirketi bırakarak üç aylık uzun bir tatile çıkması olağandışı bir durumdu.
Raja sonrasında geçici olarak RTG'nin sorumluluklarını da üstlenen Dr. Lisa Su, araştırmalar tamamlanıp Raja sonrasındaki doğru aday bulunduğunda görevi teslim edecek. Son dönemin en başarılı yöneticilerinden olan Lisa Su, hali hazırda analistlerle Raja ayrılığının mevcut planları etkilememesi adına hangi adımların atılması gerektiği üzerinde çalışıyor. Çünkü Vega'daki gelişmelerden sonra Navi GPU tasarımı daha hayati bir konu haline geldi.
Raja'ya gelecek olursam, Vega başarısızlık gibi görünse de grafik dünyasının kralı olarak anılan ve kredisi oldukça fazla olan bir yönetici olarak önünde ciddi fırsatlar. Sizler için düşüncelerimi şu şekilde özetleyebilirim.
Raja'nın önündeki ihtimaller:
- Intel: AMD ve Intel birlikteliği yani Intel'in AMD GPU'su kullanacağını açıklaması yeni bir sinerji yarattı. Raja'nın neredeyse sonsuz finansal kaynağa sahip olan Intel'e geçmesi olası. Çünkü Intel uzun vadede başka bir firmaya ihtiyaç duymadan grafik konusunda iddialı olmak istiyor ve bunun yolu a yeni bir ekip ve anlayışla motivasyon oluşturmaktan geçiyor. Şu an en güçlü ihtimal görünüyor ama henüz resmi açıklama bulunmuyor.
- Apple: Raja için uzak ihtimal değil çünkü zaten orada çalıştı. Üstelik o dönemden farklı olarak Apple şu anda kendi GPU tasarımları üzerinde çalışıyor ve bu konuda ciddi yatırımlar yapıyor.  Raja burada ihtiyaç duyulan lider isim olabilir.
- Tesla: Başta Jim Keller olmak üzere Raja'nın pek çok mesai arkadaş burada. Tesla uzun vadede Nvidia, MobilEye ve diğer firmalara ihtiyaç duymaksızın kendi otonom araç donanımını kullanmak istiyor ve çoğu AMD'den gelip özel ekip, Tesla'nın otonom araçları için yapay zeka işlemcisi geliştiriyor. GPU'nun önemi dikkate alındığında Raja burası için de doğru bir yatırım olabilir.
- Samsung: Şirketin kendi GPU tasarımını istediği biliniyor. Bu bile ihtimal olarak konuşmamıza yeter ama diğer şirketlerin yanında daha uzak bir ihtimal gibi duruyor.

Raja, geride kalan takım arkadaşlarına şu öğütleri veriyor:
- Yol haritasına sadık kalın.
- Taahhütlerinizi yerine getirin.
- Tutku ve kararlığınızı sürdürün.
- AMD'yi gururlandırın.
- Beni gururlandırın.       
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4962 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, rtg ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim