Anlık Bildirim
 
Ünlü The New York Times gazetesinin yaptığı açıklamalara göre The New York Police Department kurumunun elinde; binlerce kişinin genetik profillerinden oluşan devasa bir DNA veri tabanı bulunuyor. Elde edilen DNA veri kütüphanesinin, hükümlüleri içermesinin yanı sıra, basit sorguya giren kişileri bile içerdiği bildiriliyor. Amerikan polisinin elinde toplamda 82.473 kişinin genetik verileri bulunuyor.

Amerikan polisinin yaptığı uygulama ile şahıs mahremiyetinin ve özgürlüklerinin ihlal edildiği düşünülüyor. Amerikan polisinin DNA örneklerini şahıslara sormadan; şahısların kullandığı kahve fincanları, sigara ve su şişeleri gibi nesnelerden topladığı bildiriliyor.

2018 yılında toplanan DNA örneği büyük yankı uyandırmıştı


Ayrıca 2018 yılında 12 yaşındaki bir çocuğun; polisle konuştuktan sonra polisin çocuğun kullandığı pipetten DNA örneği toplaması da büyük tartışmalara sebep olmuştu. Amerikan polisi önce çocuğa McDonald's'dan soda ısmarlamış, çocuk gittikten sonra ise çocuğun kullandığı pipetten çocuğun DNA örneğini gizlice almıştı.

NYPD departman şefi Dermot F. Shea; polislerin DNA verilerini gelişigüzel toplamadığını, eğer bunu yapmış olsalar milyonlarca kişinin DNA'sının ellerinde olacağını açıkladı.

Sivil haklarını savunan bir grup avukat ise polisin kişisel hakları ihlal ettiği düşüncesi ile hukuksal süreç başlatmak için çalışmalarını sürdürüyor.



Suç işlememiş olan kişilerin DNA örneklerinin izinsiz alınmasının; kişisel hak ve özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle uygulamayı yargıya taşımaya hazırlanıyorlar. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim