Anlık Bildirim

Amazon, sesli asistan Alexa'yı hayatın merkezine yerleştirmek istiyor

Geçtiğimiz hafta Alexa odaklı bir etkinlik düzenleyen Amazon, kullanıcıların her yerde Alexa'dan faydalanması için Alexa ile uyumlu cihaz sayısını artırıyor.

Amazon, sesli asistan Alexa'yı hayatın merkezine yerleştirmek istiyor Tam Boyutta Gör
 

Sesli asistan sektöründe Google, Apple ve Microsoft'un önüne geçmek isteyen Amazon, sesli asistanı Alexa'nın kullanıldığı cihaz sayısını artırmak için agresif bir politika izliyor. Geçtiğimiz hafta Alexa odaklı bir etkinlik düzenleyen şirket Alexa ile donatılmış mikrodalga fırını, duvar saatini, bas hoparlörünü, akıllı prizi ve Alexa'yı otomobillere taşıyan Echo Auto isimli cihazı tanıtmıştı. Kendi geliştirdiği ürünler dışında, diğer ürün geliştiricilerini de Alexa ile uyumlu cihazlar üretebilmeleri teşvik eden ve Alexa Fonu ile 100 milyon dolara kadar finansman sağlayan Amazon, sesli asistanını hayatın merkezine yerleştirmek istiyor. 


Daha fazla ürün Alexa'yı destekleyecek 

2014 yılında tanıtılan sesli asistan Alexa, aslında Amazon'dan alışveriş yapan kullanıcıların alışverişlerini daha pratik bir şekilde sesli asistan aracılığıyla yapmasını sağlamak için geliştirilmişti. Yani Amazon asıl faaliyet alanı olan e-ticaret hacmini genişletmek için Alexa'yı bir araç olarak kullanmayı planlıyordu. Buna karşılık aradan geçen 4 yıl içinde Alexa, şirket için başlı başlına bir faaliyet alanı olmaya başladı. Alexa'nın yer aldığı Echo isimli hoparlörü ABD'de en çok satılan hoparlörlerden biri haline getiren Amazon, artık Alexa'nın kullanım hacmini artıracak ürünlerin peşinde.


Araştırma şirketi Forrester'dan Jennifer Wise Amazon'un izlediği agresif politikanın ilerleyen yıllarda Amazon'u sesli asistan sektöründe çok daha güçlü ve vazgeçilmesi zor bir şirket haline getireceğini düşünüyor. Amazon'un Alexa ile uyumlu farklı ürünleri piyasaya sürerek insanların evine girdiğini ve onların bir rutini haline geldiğini belirten Wise, Alexa kullanımın artmasıyla birlikte Amazon'un daha fazla veriye ulaştığını vurguluyor. Böylece Amazon, Alexa'yı geliştirmek için rakip sesli asistan üreticilerinden çok daha fazla veriye sahip olabilir. Bunun sonucunda ise Alexa hayatın her anında kendine yer bulurken insanlar Alexa'nın merkezde yer aldığı ekosistemden çıkmakta zorlanabilir.


Jennifer Wise, Amazon'un farklı fiyat seviyelerinde ürünler sunmasının da sürpriz olmadığı düşüncesinde. Halihazırd ikinci nesil Amazon Echo 99 dolara satılırken geçtiğimiz hafta tanıtılan Alexa ile donatılan Amazon Basics Microwave 60 dolara, Echo Auto 25 dolara, Amazon Echo Wall Clock isimli duvar saati ise 30 dolara satılacak. Bu fiyatlarla Amazon'un Alexa destekli ürünleri herkes için ulaşılabilir hale getirdiğini belirten Jennifer Wise, Amazon'un çok sayıda insana kolay bir şekilde ulaşabileceğini düşünüyor.


Google ve Apple'ı saf dışı bırakabilir 

Tabi Amazon'un agresif yayılma politikasına karşılık Apple ve Google'ın elinde çok güçlü bir silah bulunuyor: akıllı telefonlar. Amazon'un daha önce Fire Phone isimli telefonla girmek istediği ancak başarısızlığa uğradığı akıllı telefon sektörü aslında Amazon sesli Asistanı Alexa'yı tehdit ediyor zira akıllı telefonunda sesli asistana sahip olan bir kullanıcı sesli asistan destekli yeni bir ürün almak istemeyebilir. Buna karşılık Wise'a göre Amazon'un sesli asistan destekli bütün ürünleri birbirleriyle bağlantılı olarak tüketicileri Alexa destekli ürünleri tercih etmeye zorlayabilir. Nitekim Google'ın veya Apple'ın sesli asistanının hem mikrodalga fırında hem de otomobilde kullanılamaması halinde kullanıcılar Alexa ekosisteminin bir parçası olabilir.


Piyasa değeri itibariyla dünyanın en büyük halka açık ikinci şirketi olan Amazon, çok ciddi bir finansal güce sahip. Yine de sesli asistan sektöründeki mücadelede hangi teknoloji devinin liderliği üstleneceğini görmek için birkaç yıl beklememiz gerekebilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim