Anlık Bildirim
Apple, Facebook, Google ve Amazon gibi pek çok ABD'li şirket, Avrupa'daki faaliyeletlerini düzenlemek için merkez olarak bu şirketlerin kârlarını ve harcamalarını en düşük oranlarda vergilendiren ülkeleri tercih ediyorlar. Lüksemburg ve İrlanda gibi vergi oranının diğer Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha az olduğu ülkeler dev şirketler için oldukça cazip ancak diğer Avrupa ülkeleri, dev şirketlerin oldukça az vergi ödemesinden şikayetçi. Bu konuda oldukça ciddi adımlar atmak isteyen Almanya ve Fransa, konuyu AB toplantısına taşıyacak. 


 

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, "Avrupa, ekonomik çıkarlarını daha iyi savunmayı öğrenmek zorunda. ABD bunu yapıyor, Çin bunu yapıyor." diyerek dev şirketlerin vergilendirmelerine dikkat çekmiş ve "Avrupalı ya da Fransız şirketler gibi vergi ödemediğiniz takdirde Avrupa ya da Fransa'da iş yapıp bundan fayda sağlayamazsınız." diyerek ABD'li şirketlerin Avrupalı şirketler gibi adil vergi ödemesi gerektiğini dile getirmişti. Geçtiğimiz ay görüşen Alman ve Fransız yetkililer kurumlar vergisi hakkında konuşmuş ve daha basit ve uygulanabilir bir vergi politikasını tüm Avrupa'ya yaymaya karar vermişlerdi. 


Vergi Oranı Düşürülebilir 

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'un 5 yıl içinde ülkedeki kurumlar vergisi oranını yüzde 25'e düşürme hedefinin Avrupa Birliği üye ülkeleri için geniş çaplı bir vergi politikasına dönüşebileceği düşünülüyor. Halihazırda Fransa'da yüzde 33, Almanya'da ise yüzde 29 oranında kurumlar vergisi alınırken bu oran İrlanda'da yüzde 12.5 ve dev şirketler Avrupa'da elde ettikleri kazançları vergi olarak harcamamak adına Avrupa'daki merkezlerini İrlanda'da açıyorlar. 


Tabi Avrupa'daki yeni vergi düzenlemeleri için ilk etapta eylül ayında Almanya'da yapılacak olan seçimlerin sonuçlanması beklenecek ancak Avrupa Birliği kararlarını dev şirketlere uygulayabilecek mi, bu da merak konusu zira geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu, Apple'a 15.3 milyar dolarlık bir vergi cezası ödemesini emretmişti ancak Apple ve İrlanda'nın itiraz ettiği bu karar hâlen yerine getirilmiş değil.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim