Anlık Bildirim
Faaliyetleri ile dünyanın önde gelen şirketlerinin tekel oluşturmasına engel olan Avrupa Komisyonu şimdi de Almanya'nın üç büyük otomobil üreticisini hedef aldı. Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan komisyon, geçtiğimiz hafta BMW'nin bazı ofislerine baskın düzenleyerek incelemelerde bulunmuştu. Bugün ise komisyon, Almanya'daki tekelcilik karşıtı kurumlarla birlikte ülkedeki diğer otomobil üreticilerinin de ofislerini "denetlemek için" ziyaret etti. Komisyon ziyaret edilen otomobil üreticilerinin isimlerini doğrudan paylaşmadı ancak Mercedes-Benz'in çatı şirketi Daimler ve Volkswagen yetkililerin kendilerine yönelik inceleme başlattığını duyurdu. 


 

Volkswagen'in Wolfsburg'taki merkezini ve Volkswagen'in alt markası olan Audi'nin Ingoldstadt şehrindeki üretim tesisinde incelemele yapan Avrupa Komisyonu, Daimler'in de Stuttgart'ta bulunan merkezini ziyaret etti. Komisyonun açıklamasına göre üç büyük şirkete gerçekleştirilen ziyaretlerin temel amacı şirketlerin "tekelcilik karşıtı yasaları" ihlal edip etmediğini öğrenmek. Geçtiğimiz temmuz ayında Alman yayın organı Der Spiegel'in iddiası üzerine başlatılan incelemede ilk kez şirketlerin ofisleri ziyaret edilirken Volkswagen, BMW ve Daimler'in; otomobil geliştirme, üretim ve lojistik gibi konularda gizli anlaşmalar yaparak fiyatları sabitlediği iddia ediliyor. Bu iddiaya göre üç büyük şirket bir araya gelerek tedarikçilerden alınacak ürünlerin ve kullanıcıya satılan araçların fiyatlarını önceden, yasalara aykırı olarak belirliyor ve hem tedarikçileri hem de son kullanıcıyı mağdur ediyor. 


Gizli Anlaşmalar Düzenledikleri İddia Ediliyor 

Tabi üç şirket, uzun yıllar boyunca otomobillerde kullanılan bileşenlerin standartlarını belirlemek için rutin olarak pek çok kez bir araya geldi ancak bu toplantıların içeriği net olarak bilinmiyor. Yetkililer 1990'dan beri düzenlenen bu toplantılarda üç şirketin gizli anlaşmalar düzenlemiş olabileceğinden şüpheleniyor. Alman otomobil üreticileri arasındaki stratejik iş birliği gayet normal gibi görünse de komisyon, şirketlerin tekelcilik karşıtı yasaları ihlal ettiğine hükmederse şirketlere, yıllık cirolarının yüzde 10'una varan cezalar verebiliyor. Farklı bir tekelcilik soruşturmasında geçtiğimiz yaz Daimler'e, kamyon fiyatlarını sabitlemek için diğer üreticilerle anlaşma yaptığı gerekçesiyle bir milyar euroluk para cezası verilmişti.


İnceleme hakkında açıklama yapan Volkswagen, Volskwagen Grubu'nun ve alt markalarının uzun bir süredir Avrupa Komisyonu ile uyum ve iş birliği içinde çalıştığını kaydederken "Avrupa Komisyonu tarafından resmi işlemlerin başlatılıp başlatılmayacağı henüz belli değil." açıklamasını yaptı. Daimler de başlatılan incelemeyi doğrularken şirketin Avrupa Komisyonu ''hoşgörü programına başvurduğunu'' kaydetti. Söz konusu program ile kartel oluşumunun önüne geçmek isteyen Avrupa Komisyonu, kartel oluşturan şirketler arasından veya oluşumun dışından kendisine ilk başvuran şirkete ekstra haklar sağlıyor ya da cezasını azaltıyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3816 kez okundu.
11 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Volkswagen, BMW ve
3 etiket daha mercedes-benz audi daimler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim