Anlık Bildirim

Alkoller, mikropları nasıl öldürüyor?

Bu yazıda, alkolün hangi mikroorganizmalara nasıl etki ettiğini, antiseptik ve dezenfektan kavramları arasındaki farkı, alkol oranının hangi düzeyde olması gerektiği gibi bilgileri edineceğiz.
Mikroorganizmalara karşı öldürücü etkisi bulunan farklı alkol türleri vardır. Ancak en yaygın kullanılanları etil alkol ve izopropil alkoldür. Mikrop öldürücü maddeler, etki ettikleri ortamlara göre farklı şekilde isimlendirilirler. Canlı olmayan nesneler üzerine etki eden maddeler dezenfektan, canlı dokulardaki mikroorganizmalara etki eden maddeler ise anstiseptik olarak adlandırılır.
Alkoller, bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkilidir. Ancak zorlu koşullara karşı bir hayli dirençli olan bakteri sporları üzerinde kalıcı bir etkileri bulunmaz. Yani bakterilerin olumsuz koşullara dayanmasına yarayan endosporlar üzerinde etkileri yoktur.
Alkoller, hücre zarına zarar verir ve proteinlerin yapısını bozarak etkisini gösterir. Proteinler, tüm canlıların yapısında bulunur ve organizmaların canlılığını devam ettirebilmesi için bazı süreçlerde etkisi vardır. Etil alkol ve izopropil alkol, proteinlerin yapısındaki hidrojen bağlarını kırar ve protein ile alkol molekülü arasında yeni hidrojen bağları oluşur. Sonuçta proteinlerin yapısı değişmiş olur.

Alkol oranı en az %50 olmalı

Alkol miktarı hacimce %50'nin altına düşerse, mikroplar üzerindeki öldürücü etki de belirgin oranda düşmüş olur. Mikrobun türüne göre değişse de en büyük etki, %60-%90 aralığında görülür. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
26145 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
mikroorganizma, alkol ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim