Anlık Bildirim

Akıllı hoparlör pazarında Çin etkisi

Akıllı hoparlör pazarına zamanında hamle yapan Çinli üreticiler meyvelerini toplamaya başladı. Alibaba ve Xiaomi pazarda ilk 5 içerisinde kendisine yer bulmayı başardı.

Amazon’un Echo adını verdiği ve dijital asistanla desteklediği hoparlörleri ile başlayan akıllı hoparlör segmenti kıyasıya bir rekabete sahne oluyor. Segment 3 kata yakın büyürken Çinli oyuncular kendisini göstermeye başladı.

Çinliler büyüyor

Geçen yıl sonlarına kadar yüzde 80 civarında bir hakimiyete sahip olan Amazon rekabetin ısınması ile hızla pay kaybetmeye başladı. Önce yüzde 51 seviyesine inen firma sonrasında da liderliği Google’a bıraktı.

Yılın ikinci çeyrek analizlerine göre Google pazarda yüzde 32.3 ile lider durumda. Önceki çeyrekte de benzer bir rakam yakalayan Google, yıl bazında ise yüzde 449 gibi devasa bir büyüme rakamı elde etti.

Bu yıla kadar pazarda varlık gösteremeyen Alibaba ve Xiaomi ise adeta patlama yaptı. Çin’e yönelik akıllı asistanlarla donatılan bu iki marka, devasa tüketici sayısının da etkisiyle yüksek rakamlara ulaştı.

Önceki çeyrekte yüzde 12 civarında bir paya sahip olan Alibaba ikinci çeyrekte yüzde 17.7 pazar payına ulaştı ve üçüncü sırada yer aldı. Xiaomi ise yüzde 7 olan payını yüzde 12.2 seviyesine çıkararak dördüncü sıraya yerleşti. Pazarın tümünde ise yüzde 187 civarında bir yükselişle 16.8 milyon akıllı hoparlör satıldı.

Henüz akıllı hoparlör segmentinin yaygın bir kullanım alanı olduğunu söylemek mümkün değil. Amazon ve Google ülkemiz gibi pek çok bölgede hoparlör satışı yapmıyor. Alibaba ve Xiaomi ise Çin’de popüler. Sadece Apple biraz avantaja sahip ancak fiyat yüksekliği biraz engel teşkil ediyor. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde Çinli üreticilerin pazarda ağırlığını hissettirmesi bekleniyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim