Anlık Bildirim

Adobe ''üzerinde oynanmış görüntüleri'' tespit eden yapay zeka geliştirdi

Yıllarca sürekli güncellediği Photoshop yazılımıyla görüntüler üzerinden değişiklikler yapılmasına olanak sağlayan Adobe şimdi bu değişiklikleri yakalayan yapay zeka geliştiriyor.

Adobe ''üzerinde oynanmış görüntüleri'' tespit eden yapay zeka geliştirdi Tam Boyutta Gör
 

Bundan yaklaşık bir yıl önce Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar sahte görüntüler üretebilen bir yapay zeka geliştirdiklerini duyurmuş ve bu yapay zeka ile aslında gerçek olmayan bir video oluşturmuştu. Bir yıl önceki yapay zekanın hazırladığı videoyu bile gerçeğinden ayırt etmek hiç kolay değilken gelecekte yapay zekanın bu tip manipülasyonlar için oldukça elverişli bir araç haline geleceğine kesin gözüyle bakılıyor. Yıllarca görüntülerin üzerinde oynama yapılmasına izin veren yazılım şirketi Adobe ise şimdi bu tip oynamaları yakalayacak bir yapay zeka geliştiriyor.


Artık değişiklikleri yakalayacak 

Bilindiği üzere Adobe; Photoshop yazılımını yıllar boyunca güncelleyen ve kullanıcıların, görüntüler üzerinde değişiklikler yapmasına izin veren bir şirket. Şirketin geliştirdiği yeni yapay zeka ise aslında şirketin geçmişte sunduğu hizmetlere zıt olacak şekilde çalışıyor. Dijital medyada güven ve özgünlüğü artırmaya yardımcı olmak için yola çıktığını belirten şirket, geliştirilen yapay zeka ile bir görüntünün üzerinde oynama yapılıp yapılmadığının saniyeler içinde tespit edilebileceğini belirtiyor.


Şirketin geliştirdiği yapay zeka üç farklı değişikliğe odaklanıyor: klonlama, ekleme ve çıkarma. Böylece yapay zeka herhangi bir nesnenin görüntü üzerinde kopyalandığını, aslında görüntüye ait olmayan bir nesnenin varlığını ve görüntüde olup da değişiklik sonucunda kaybolan nesneyi tespit edebiliyor. Tipik makine öğrenme tekniğiyle eğitilen yapay zeka eğitim sürecinde on binlerce sahte görüntüyü analiz etti ve bu görüntülerdeki sahteliğin sebepleri yapay zekaya öğretildi.


Bir görüntünün sahteliğini tespit etmek için çok sayıda metod olsa da yapay zeka iki metoda odaklanıyor. İlk olarak piksellerin; kırmızı, yeşil ve mavi renk değerlerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığı inceleniyor. Sonrasında ise yazılım manipülasyonlarının neden olduğu renk ve parlaklık farkı ve gürültü(noise) olup olmadığı inceleniyor. Tabi Adobe'un da belirttiği gibi yapay zeka hem sahteliğin incelenmesi hem de sınıflandırılması açısından sınırlı bir işlem kabiliyetine sahip bu yüzden yapay zekanın mükemmel çalıştığını söylemek mümkün değil ancak yapay zekanın Facebook gibi sosyal medya platformlarındaki sahte haberleri ayıklamak için başarılı bir araç olacağı da belirtiliyor.


Geleneksel tekniklerden çok daha hızlı 

Sahte görüntüler sadece sosyal medyada değil günlük hayatta çok ciddi vakalarla da karşımıza çıkabiliyor. Hatta adli tıp uzmanları adli vakalardaki sahte görüntüleri ayırt etmek için farklı tekniklerden de faydalanıyor. Adobe'un geliştirdiği yapay zekanın farkı ise bu işi geleneksel tekniklere kıyasla çok daha hızlı yapıyor olması. Şirketin açıklamasına göre geleneksel tekniklerde birkaç saate varan inceleme ve tespit süreci yapay zeka ile birkaç saniyeye kadar düşebilir.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim