Anlık Bildirim
Sıradaki Video

ASUS DSL-AC88U Modem/Router incelemesi "Broadcom yongalı hız canavarı!"

Asus'un hız canavarı Modem/Router'ı DSL-AC88U'nun tasarımını ele alıyor, içine, bileşenlerine bakıyor, giriş çıkışlarını inceleyip masaüstü PCE Wi-Fi ve dizüstü Wi-Fi çözümlerinde hızını sınıyoruz.
Siyah, bol detaylı kutusundan cihazın kendisi, çıkarılabilir antenleri, 19V 3.42A boyutu abartısız bir adaptör, VDSL splitter, hat kablosu ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, 3 yıl garantili.

29.2CM eninde, 18CM uzunluğunda ve 6.1CM kalınlığıyla gördüğüm en büyük modem/router’lardan biri kendisi, sağ sol anten de çıkıntılı olunca cihaza ayrıca yer ayarlamak gerekebilir. Mat renkli sert, esnemeyen, çatırdamayan plastik gövdesi, kırmızılı antenleri, havalandırma ızgaraları her şeyiyle spor araç gibi tasarlanmış, yine gördüğüm en karizmatik makinelerden biri oldu.

Üstünde Asus logosu ve bildirim LED’leri, önde sağda Wi-Fi’ı ve gözünüzü alırsa eğer LED’leri kapatıp açmak için bir buton, solda USB 3.1 birinci jenerasyon bir USB portu var. Ağda bir NAS gibi dosya paylaşımı veya indirme diski yapmak için harici disk, yazıcı ve 3G/4G dongle bağlayabilirsiniz mesela.
Sağında solunda ızgaralar haricinde bir detay yok, altında silikonlarla gizli duvara asma yuvaları var.

Olay arkasında. Açma kapama butonu, güç girişi, bir USB 2.0 portu ve bir de EWAN portu var. WAN portundan farkı şu, ikinci bir modem bağlıyorsunuz, hatlardan biri arıza verdi diyelim, hat bağlantısı kesilmeden diğerinden sürdürülüyor, yani yedekli bir modem/hat kurulumunuz oluyor. Bence daha çok profesyonellere, profesyonel oyunculara hitap eden bir şey bu. Toplam 5 RJ-45 portunun hepsi Gigabit ve Gigabit BaseT destekli, altyapısı bakır kablo üzerinden, birden çok CAT 5 sınıfı kabloyla 1 Gigabit bağlantı elde edilen senaryolara da uygun. Hat girişi için RJ11 portu, WPS ve reset butonuyla arkadaki detaylar bu kadar.

Modem/router DSL-AC88U, G.fast standardıyla 900Mbit indirme ve 500Mbit yükleme hızı destekli, kısa mesafede bakır kablo üzerinden çok yüksek hız alabileceğiniz bir standardın adı G.fast, ülkemizde laboratuvar ortamında testleri yapıldı ama kullanıma sunulmadı henüz. Asıl mesele fiber, 300Mbit indirme ve 100Mbit yükleme hızı destekli, standart olarak adını koyarsak VDSL2 oluyor.

Kurulumu kolay, kullanıcı adı ve parola belirle, bağlantı türünü seç, internet kullanıcı adı parola gir, ağ adlarını şifrelerini yönet ve bitti.

Arayüzünden sistem durumu, bağlı cihazlar ve kullanıcıları takip edebiliyorsunuz. Misafir ağı ayarları var, evebeyn yönetiminden cihazlara zaman limiti koyabiliyorsunuz, trafik yöneticisi QoS var, kullanıcıların hızlarını tanımlayabiliyor, ağ trafiğini izleyebiliyorsunuz. USB uygulamaları ayrı bir sekmede, Torrent destekli Download Master sorunsuz çalıştı cihazda.
Kablosuz ayarlarında, profesyonel sekmesinde ne ararsanız var, sağlık konusundan dem vuruyorsanız, küçük bir alandaysanız iletim gücünü kısabiliyorsunuz da. IPTV, Çift WAN, VPN sunucusu gibi ayarlara erişebiliyorsunuz. Güvenlik sekmesinde de güvenlik duvarını açmak, istediğiniz siteleri yasaklamak ve DDoS saldırılarına karşı bazı koruma önlemlerini aktifleştirmek mümkün.
Donanım. Broadcom’un yongaları stabiliteleriyle bilinen yongalar. Broadcom BCM63138 çift çekirdekli 1GHz hızında çalışan yongaya 512MB RAM eşlik etmiş. Cihazın içini açtım, kallavi olmasa da alüminyum bir soğutucu var burada, yongalar lehimli kapaklar altında gizlenmiş.

Hız. 802.11ac ve 802.11ac standardının sunduğu hızın ötesinde Broadcom’un 1024QAM standardını destekliyor. QAM, açılımı Quadrature Amplitude Modulation, Broadcom’un analog ve dijital modülasyon sistemi NitroQAM’in meyvesi. Çıkarılabilir, yönlendirebilir 4 anten, ki dBi değerlerinden bahsedilmemiş, her biri alıcı ve verici görevi görebiliyor, yani dört alıcı dört verici şeklinde bir kurulum var. 2.4GHz ve 5GHz olmak üzere çift bant yayın yapıyor, 802.11ac standardında bir alıcıyla kullanırsanız 2.4GHz’da 600Mbit, 5GHz’de 1734Mbit’e kadar destekli, Broadcom veya 1024QAM destekli bir Wi-Fi alıcısıyla kullanırsanız 2.4GHz’de 1000, 5GHz’de 2167Mbit’e kadar hız alabiliyorsunuz. Mesaj alındı sanırım, cihazın maksimum potansiyelinden, 1024QAM’den faydalanmak için destekli bir alıcıya ihtiyacınız var.

Pratik testlerimi masaüstünde 802.11ac standardı ASUS PCE-AC68 ile, dizüstünde de HP Omen’de Intel AC7265 ile gerçekleştirdim. Cihazla aynı oda içerisinde masaüstü kurulumu 2.4GHz’de 150Mbit yani 18MB/saniye civarı, 5GHz’de 450-500Mbit yani 60MB/saniye civarı bir hız elde ettim. Dizüstüde 2.4GHz bandında 100Mbit, 12MB/saniye civarı, 5GHz’de 350-400Mbit 47MB/saniye civarı bir hız elde ettim.
Menzil tarafı sorunsuz, AiRadar Beamforming ile 75 metre/karelik evimde, 3 duvar ardından 5GHz bandında %80 civarı bir sinyal gücüyle, ki fazlasıyla iyi, bağlanmaya devam edebildim, 140 metrekareye kadar cihazdan verim alırsınız, kullandığı süre boyunca stabiliteden yana sorun yaşamadım. Oyun anlamında halihazırda kullandığım üst segment modem/router’ımdan bir artısı veya eksisi yok, modemden çok hat kalitesi daha önemli bir faktör üst segmentte.

Güç tüketiminde agresif bir durum yok, 5-6 cihaz bağlı halde 5GHz bandından veri aktarırken 15W civarı tüketiyor.
Asus DSL-AC88U şu ana kadar gördüğüm en iyi ve en yakışıklı modem/router’lardan.
Tam potansiyelinden faydalanabilmek için masaüstünde ASUS PCE-AC88 gibi NitroQAM destekli bir alıcı gerek aslında, benim de öyle bir alıcım yok henüz. Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla cihazın fiyatı 1250-1400 lira aralığında. 2.4GHz ve 5GHz bandındaki gecikme süresi sorunsuz ama hızı 802.11ac’de rakiplerine göre düşük ve sadece 1 USB 3.0 portuyla geliyor, bunlar dışında bir eksisi yok. G.fast, NitroQAM’in hızı, EWAN portu, bunlardan faydalanacaksanız, faydalanabilecek kablosuz ekipmanlarınız varsa ASUS DSL-AC88U uç bir seçenek.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim