Anlık Bildirim

AMD son dönemde işlemci pazarına yaptığı geri dönüş ile piyasadaki rekabeti kızıştırıp donanım severleri sevindirse de son gelen haberlere göre yıllar önceki FX işlemcileri firmanın peşini bırakmıyor. Zamanında performans konusunda sert eleştirilere maruz kalan firma bu kez de çekirdek sayısı nedeniyle açılan davanın devam etmesi ile karşı karşıya.

FX işlemcilerinin çıkış yaptığı dönemde firmanın başını ağrıtan, özellikle de Phenom II modellerinden bile daha düşük IPC performansı ile de şiddetlenen bu tartışmalar bu sefer resmi bir kimliğe bürünerek gündeme geldi.

Pazardan aldım 8 tane eve geldim 4 tane 

Aslına bakarsak dava yeni değil. 2015 yılında açılan dava o dönemde AMD'nin davayı reddetmesiyle kapanan davada hakimin geçtiğimiz günlerde firmanın talebini reddetmesiyle yeniden gündeme gelmiş durumda. Bildiğiniz üzere FX 8150 dünyanın ilk 8 çekirdekli masaüstü işlemcisi olarak satışa sunulmuştu.

Tahminler 

Tarafların 5 Şubat’ta bir araya geleceği dava konusunda şu an için kesin bir şey söylemek güç ancak 2 öngörüde bulunabiliriz. Birincisi AMD’nin tarafların iddasını kabul edip yüklü miktarda para cezasını ödemesi, diğeri ise firmanın kendini kanıtlaması. İkisi de olası duruyor ancak firma kendisini ispatlayabilir mi derseniz AMD bunun için basit bir çok izlekli kayar nokta testi yaparak FX yongalarının kalbindeki modüllerine çekirdek denilerek basite indirgenemeyeceği sonucunu jürilere sunabilir.

Yonganın kalbindekilere bakarsak

Tabi diğer taraftan her ne kadar söz konusu modüller içerisinde yer alan 2 çekirdeğin kendisine ait tamsayı hesaplama birimi, yük-depolama birimi, 16 KB’lık L1 veri önbelleği ve diğer birimleri bulunsa da aslında ortak kullanılan bir çok ünite var.
AMD’nin başı FX işlemcilerle yine dertte
 
2 çekirdeğin aynı tek dallı tahmin motorunu, komut alımını, çözme devresini, tek kayar nokta hesaplama ünitesini, önbellek kontrolcüsünü, bir adet 64 KB’lık komut belleğini ve aynı mikrokod bellek alanının yanı sıra ortak 2 MB’lık L2 önbelleği kullanması ise davacıların dayanak noktasını oluşturan birimler olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla sonucu kestirmek oldukça güç. Haklı tarafın kim olduğunu zaman gösterecek. İlerleyen günlerde gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
18008 kez okundu.
20 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd fx-8350 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim