Anlık Bildirim

AMD destekli ilk Intel yongaları ortaya çıktı

Gelecek yıl itibariyle AMD grafik birimlerinin entegre geldiğiniz göreceğimiz ilk etapta iki Intel işlemcisi var. Grafik birimlerinin performansı 3.3 TFLOPS seviyesine kadar çıkıyor.
 
AMD destekli ilk Intel yongaları ortaya çıktı

Uzun süredir iddiaları dilden dile dolaşan ve iki firmanın da sürekli yalanladığı Intel-AMD işbirliği nihayet resmiyet kazandı. Artık Intel Core işlemcilerin şimdilik bir kısmında AMD imzasını taşıyan grafik birimleri göreceğiz.

Intel tarafından yapılan duyuruya göre üst seviye ve oyuncu dizüstü bilgisayarları için geliştirilen Kaby Lake tabanlı Intel Core-H serisi işlemciler AMD tarafından geliştirilmiş grafik birimlerini kullanacak.

Hazırlıklar eskiye dayanıyor

Bilindiği üzere Intel’in işlemcilerinde kullandığı yerleşik Iris grafik mimarileri Nvidia teknolojileri üzerine inşa ediliyordu. Geçtiğimiz Mart ayında Intel ve Nvidia arasındaki patent ortaklığının bittiği dile getirilmişti. Ne var ki Intel’in ortaklık bitse bile patent erişiminin devam edeceği ve AMD ile bir ortaklık olmayacağı gündeme gelmişti. Genelde firmalar arasındaki bu denli büyük hamlelerin son güne kadar sır gibi saklandığı bir gerçek. Bugün de bunu gördük.

 

AMD destekli ilk Intel yongaları ortaya çıktı Tam Boyutta Gör

Intel’in AMD ortaklığı ile grafik birimlerine yer vermesinin elbette bir kaç önemli getirisi var. İlk olarak grafik birim geliştirmeye harcanan kaynakların tasarruf edilmesi ve diğer önemli alanlara kaydırılması söz konusu.

İkinci olarak AMD’nin yenilikçi grafik teknolojileri sayesinde çok az enerji harcayan ancak çok güçlü grafik birimleri işlemcilere entegre edilebilecek. Hatta AMD’nin grafik birimlerini HBM 2 bellekler ile destekleyeceğini söyleyelim. Yani Intel işlemciler grafik tarafında da artık adından söz ettirecek.

Üçüncü olarak ise yüzde 50’ye kadar zar alanından tasarruf söz konusu. Yani dizüstü bilgisayarların daha ince bir forma kavuşmalarının önü açılmış olacak. Intel yaklaşık 11mm seviyesine kadar çok güçlü dizüstü bilgisayarlar göreceğimiz belirtiyor.

Peki AMD’nin hangi grafik birimleri kullanılacak? Bu noktada akla Vega mimarisi gelse de yukarıdaki açıklamalar düşünüldüğünde Polaris mimarisi daha muhtemel görünüyor. Zaten bir süre önce sızdırılan benchmark testlerinde de Polaris tabanlı bir grafik mimarisi karşımıza çıkıyor.

 

AMD destekli ilk Intel yongaları ortaya çıktı Tam Boyutta Gör

Şimdilik iki işlemci

Intel’in gelecek yıl piyasaya çıkacak AMD entegre ilk işlemcilerin iki tane olduğu ifade ediliyor. Sızdırılan benchmark sonuçlarına göre iki tane 4 çekirdekli ve 8 izlek birimli Intel Core-H işlemcisi AMD grafik birimi ile piyasaya sürülecek. Bu işlemciler Coffee Lake tabanlı sekizinci nesil Core ailesi içerisinde yer alıyor.

Üst seviye işlemcilerde 24 işlem birimine kadar yani 1536 Stream işlemcisi barındıran Polaris birimleri mümkün olacak. 1100MHz seviyesine kadar çıkan birimler 3.3 TFLOPS performans sergileyebilecek.

Bu yeni ortaklık ile AMD tarafında da bir ilk söz konusu. Normalde Polaris grafik mimarileri GDDR5 bellek ile sunulmuştu ve HBM 2 bellekler Vega mimarisine nasip olmuştu. Intel’e tasarlanan grafik birimlerinde HBM 2 bellekler kullanılıyor yani Polaris mimarisi geç de olsa HBM 2 bellek desteğine kavuşmuş oldu.

Peki yeni bellek teknolojisine göre tasarlanmamış Polaris grafikleri bu işin altından nasıl kalkacak? Bununla ilgili net bilgiler yok ancak HBM kontrolcü entegrasyonu ile sorunun çözülebileceği belirtiliyor.

Piyasaya çıkan Polaris ekran kartları tarafında bu yeni entegrasyon hangi modele denk geliyor diye soracak olursak bunun bir cevabı yok zira ne Radeon RX 570 ne de Radeon RX 560 bunu karşılamıyor. Yine de bellek kısmını ayrı tutarsak Radeon RX 570 ekran kartına yaklaşıyor diyebiliriz.

 

AMD destekli ilk Intel yongaları ortaya çıktı Tam Boyutta Gör

AMD aslında bu alanda Ryzen APU ailesi ile Intel’in karşısına çıkmıştı. Şimdi kendi rakibini yine kendi teknolojileri ile güçlendirmiş olacak. Sektörde ilk kez iki rakip yonganın içerisinde AMD grafik birimleri yer almış oluyor. Bu noktada AMD’nin rakibine Polaris birimleri sağlamış olması akla daha yatkın geliyor zira Vega tedariği Ryzen APU’larını daha piyasaya çıkmadan öldürmesi anlamına gelecektir.

Elbette önümüzdeki yıllar çok şeye gebe. Henüz Intel ve AMD ortaklığının başlangıcındayız. Projenin gelecek elde edeceği başarılar ortaklığın daha derinleşmesini sağlayacak. Polaris sonrasında Vega ve hatta Navi grafik birimlerini bile görebiliriz. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4078 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, intel ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim