Anlık Bildirim

AMD Zen 2 tasarımı tamamlandı, ilk örnekler seneye

Tarihindeki en iyi işlemci mimarisi olan Zen’i geliştirmeye devam eden AMD, gerçek manada ikinci nesle yıl sonunda geçiyor. Zen 2 tasarımı tamamlanmış durumda.

Son yıllarda baştan aşağı tasarladığı Zen işlemci mimarisi ile adeta yeniden doğan AMD, çizgiyi hiç bozmadan yükselişini sürdürmeye kararlı. Bu yıl Ryzen 2 adıyla daha iyileştirilmiş bir seri piyasaya sürecek olan firma gelecek yıl da Zen 2 mimarisini hazırlıyor.

En güçlüsü

CES 2018 fuarında ve sonrasında mali çeyrek hissedar toplantısında bilgiler veren AMD, baştan tasarladığı Zen 2 mimarisinin tamamlandığını ve yıl sonunda örneklemeye başlayacağını bildirdi. Yani en erken 2019 ortalarında ilk Zen 2 ürünlerini görmeye başlayacağız.

Bu yıl yaz aylarında iyileştirilmiş Zen+ mimarisi üzerinde şekillenecek Ryzen 2 işlemciler görebileceğiz. 12nm üretim sürecine geçiş yapacak olan yeni işlemcilerin yüzde 10 civarında performans artışı veya enerji verimliliği getirmesi bekleniyor. Ryzen 2000 şeklinde isimlendirmeye sahip olacak yeni serinin ardından Threadripper serisi de Zen+ mimarisi ile güncellenecek.

AMD için daha önemli olan Zen 2 mimarisinde ise sona gelindi. 7nm sürecini kullanacak olan Zen 2 mimarisi çok daha yüksek çekirdek performansı ve enerji verimliliği sunacak. Ayrıca çekirdek ölçeklendirmesinde de bu verimlilik sayesinde artışlar yaşanacak.

AMD’nin ilk olarak EPYC Rome adındaki yeni nesil sunucu işlemcilerinde Zen 2 mimarisini kullanacağı belirtiliyor. 48 çekirdek ve 96 izlek birimine kadar çıkabilen yeni işlemciler sunucu tarafında önemli bir başarı kazanmayı hedefliyor. Seride 35W-180W arasında TDP değerleri olacak. Firma EPYC Rome işlemcilerin sektörde 7nm sürecinde üretilen ilk yongalar olacağını belirtiyor keza Intel aynı dönemde 10nm sürecine geçişini henüz yeni başlatmış olacak.

Şimdilik Ryzen tarafında neler sunulacağı bilinmiyor ancak erken bir tahminle Threadripper işlemcilerin 24 hatta 32 çekirdeğe kadar ölçeklenebileceğini söyleyebiliriz. Ana akım işlemcilerde de muhtemelen 10 veya 12 çekirdek sürpriz olmayacaktır.

Diğer taraftan AMD önemli bir noktaya dikkat çekiyor. Son dönemin piyasayı kasıp kavuran Meltdown ve Spectre açıklarından rakibi Intel kadar etkilenmedi. Hali hazırda yazılım seviyesinde açıklara karşı tedbir alsa da Zen 2 mimarisiyle artık donanım seviyesinde de Spectre açığına karşı koruma sağlanmış olacak. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5192 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd zen ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim