Anlık Bildirim

ABD'den tek kullanımlık plastiklere yasak kararı

ABD'nin Seattle şehri, plastikten üretilen tek kullanımlık pipet ve diğer mutfak malzemelerinin kullanımını yasakladı. ABD'deki ilk kapsamlı yasak olan bu karar diğer şehirlere de örnek olabilir.

ABD'den tek kullanımlık plastiklere yasak kararı Tam Boyutta Gör
 

Dünya genelinde deniz ve okyanuslarda toplam 150 milyon ton plastik atık olduğu tahmin ediliyor ve bu atıklara her yıl 8 milyon ton plastik atık daha ekleniyor. Çok ciddi bir çevresel problem haline gelen plastik atıkların en fazla etkilediği canlılar ise deniz kuşları ve deniz kaplumbağaları. Araştırmalara göre deniz kuşlarının yüzde 71'inin, deniz kaplumbağalarının ise yüzde 30'unun midelerinde plastik atıklar bulunuyor. Yutulan plastiğin deniz yaşamında ölüm oranlarını yüzde 50 artırabileceği belirtiliyor. Buna ek olarak sahillerde burnuna pipet kaçmış halde bulunan deniz kaplumbağaları örneğinde gördüğümüz gibi atıkları bu canlıları farklı şekillerde de etkileyebiliyor. 


Muafiyeti kaldırıyor 

Çevreyi ve canlıları korumak için tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasına yönelik çalışmalar dünya genelinde hız kazanırken önemli bir yasaklama kararı da ABD'nin Seattle şehrinden geldi. Şehir yönetimi 2008 yılında yürürlüğe giren düzenleme ile tek kullanımlık plastiklerin kullanımını yasaklamıştı. 10 yıl önce hazırlanan yönetmelik ile şehirdeki tek kullanımlık plastiklerin yerini alternatif ve geri dönüşümü mümkün malzemelerin alması hedefleniyordu. Buna karşılık plastik pipet ve çatal, tabak gibi mutfak malzemelerinin alternatifini bulmak zor olduğundan bu malzemeler yasağın kapsamının dışında tutulmuştu.


Şehir yönetiminin aldığı yeni karar ise bu muafiyeti ortadan kaldırıyor. Yani artık şehirdeki işletmeler tek kullanımlık plastik ürünlerin yerine alternatifler bulmak ve ürünleri müşterilere bu alternatifler ile servis etmek zorunda. Yasağa uymayan işletmeler ise her aykırılık durumu için 250 dolarlık ceza ödemek zorunda kalacak. Tabi büyük işletmeler için bu cezanın pek de etkileyici olmadığı açık. Bu durumun farkında olan şehir yönetimi yeni düzenlemenin uygulandığı ilk dönemlerde farkındalığı artırmak amacıyla daha yüksek cezalar verilebileceğinin altını çiziyor.


Tabi Seattle şehir yönetiminin aldığı yasaklama kararı her gün 50 milyon civarında pipetin kullanıldığı ABD'de ne kadar etkili olur bilinmez ancak şehir yönetimi bu kararın ülkedeki diğer eyalet ve şehirlere de örnek olabileceği ve zincirleme şekilde benzer yasaklamaların gelebileceği düşüncesinde.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim