Anlık Bildirim

AB'deki elektrikli araçlara 'yapay motor sesi' zorunluluğu getiren yasa bugün yürürlüğe girdi

AB'nin elektrikli araçlara yapay motor sesi ekleme zorunluluğu getirdiği yasa bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Buna göre tüm elektrikli araçlara 56 ile 75 desibel arasında motor sesi eklenecek.

AB'deki elektrikli araçlara 'yapay motor sesi' zorunluluğu getiren yasa bugün yürürlüğe girdi Tam Boyutta Gör

Özellikle düşük hızlarda çok az ses çıkaran elektrikli araçların yayalar için tehlike oluşturduğu uzun süredir gündemde. Avrupa Birliği, bu konuyu çözüme kavuşturmak için elektrikli araçlara ‘yapay motor sesi’ eklenmesini zorunlu kılan bir yasa hazırlamıştı. Söz konusu yasa bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe giren yasaya göre hibrit, şarj edilebilir hibrit ve tam elektrikli araçlarda Akustik Araç Uyarı Sistemi (AVAS) adı verilen bir özellik bulunacak. Bu özellik, şehir merkezlerinde 20 km/s veya daha düşük hızlarda ilerleyen araçlara 56 desibelden az olmamak kaydıyla yapay motor sesi kazandıracak. Bu değer aracın güç-ağırlık oranına göre 75 desibele kadar çıkabilecek. Uzmanlar, belirlenen maksimum değerin 100 km/s hızla ilerleyen içten yanmalı motorlu (ICE) bir aracın 8 metre uzaktan duyulan sesiyle neredeyse aynı olduğunu söylüyor.

Yasaya göre elektrikli araçların yapay motor sesindeki frekans değişimi aracın hızlandığını veya yavaşladığını açıkça belli etmek zorunda. Aynı zamanda araca eklenen sesin aynı kategorideki içten yanmalı motorlu araçlarla benzer olması şartı da aranıyor. Elektrikli araç üreticileri halihazırda yapay motor sesi ekleme çalışmalarına başlamış durumda. Geçtiğimiz günlerde BMW’nin elektrikli araçların çıkaracağı sesleri hazırlaması için ünlü besteci Hans Zimmer ile anlaştığı ortaya çıkmıştı.

Bugün yürürlüğe giren yasa kapsamında 1 Temmuz 2019’dan sonra üretilen tüm yeni araçlarda AVAS özelliğinin bulunması gerekiyor. 2021 yılına gelindiğinde de yollardaki tüm hibrit, şarj edilebilir hibrit ve tam elektrikli araçların yapay motor sesine sahip olması gerekiyor.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6656 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
elektrikli araçlar, avrupa birliği ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim