Anlık Bildirim

770 milyon email adresi internete sızdırıldı

Her gün mutlaka bir siber saldırı haberiyle karşılaşmaya başladık. Bu kez 770 milyon email adresi internete sızdırıldı. Bunların arasında şifrelerle eşlenmiş olanlar da var.

Bugün kayıt olduğumuz o kadar çok platform var ki artık birisi veya birkaçı siber saldırıya uğrasa bile haberimiz olmuyor. Troy Hunt kullanıcıların email ve şifrelerinin çalınıp çalınmadığını karşılaştırabilecek bir platform yürütüyor.

Kıran kırana 

Have I Been Pwned adlı platform, bugüne kadar gerçekleşmiş olan siber saldırılarda Hunt’un elde edebildiği kişisel verilere ait veri tabanlarını barındırıyor ve kullanıcılar burada arama yapabiliyorlar. Herhangi bir veri kaydedilmediği için kullanıcılar email veya şifrelerini karşılaştırabiliyor.

Hunt’ın son olarak ulaştığı bir veri tabanı yaklaşık 772 milyon kişinin email adresini barındırıyor. Bir hack forumundan paylaşılan veri tabanı yaklaşık olarak 87GB ve 2.6 milyardan fazla satır barındırıyor.

Collection #1 adı verilen bu veri tabanında ayrıca 21 milyon da şifre yer alıyor. Yine Hunt birbirine uyum sağlayan email ve şifre kombinasyonlarının sayısının 1.16 milyar adet civarında olduğunu ifade ediyor. Yani bir kullanıcı platformlarda birden fazla email kullansa bile tek şifre olduğu için rakam bu kadar yüksek.

Görüldüğü üzere artık herhangi bir yerden email adresinizin sızmaması mümkün değil. Eğer çok fazla sayıda platforma üye olmayı seviyorsanız ortalama 10-12 hack olayında email adresiniz var demektir. Yine zayıf şifreleriniz varsa bir iki hack olayında olmanız da muhtemel.

Have I Been Pwned platformu abone olanlara email ile bilgilendirme servisini de hizmete soktu. Son yaşanan sızdırma olayı da dahil olmak üzere email adresiniz yer alıyorsa kısa süre içerisinde bilgilendiriliyorsunuz.


 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9938 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uygulama haber, collection #1 ve
2 etiket daha Güvenlik Internet
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim