Anlık Bildirim

6.3 milyar dolarlık STAR Rafineri, İzmir'de açılıyor

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki enerji iş birliği kapsamında İzmir'in Aliağa ilçesinde inşa edilen STAR Rafineri bugün açılıyor. Rafineriye ilişkin rakamlar haberimizde.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki enerji iş birliği kapsamında 2011 yılında STAR Rafineri'nin inşaatına başlanmıştı. İzmir'in Aliağa ilçesinde inşa edilen ve bugüne kadar 6.3 milyar dolar yatırımın yapıldığı rafineri, tek noktaya yapılan en büyük özel sektör yatırımı olarak dikkat çekiyor. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından inşa edilen rafineri bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla gerçekleşecek olan törenle açılacak.


Dış ticaret açığını azaltacak 

Tam adı SOCAR Turkey Aegean Refinery olan rafineri, yılda yaklaşık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olacak. Rafineri yılda 4.8 milyon ton dizel, 1.6 milyon ton uçak yakıtı ve 1.6 milyon ton nafta üretilecek. Türkiye'nin işlenmiş petrol ihtiyacının yüzde 25'ini tek başına karşılaması beklenen STAR'ın, ithalat oranını; dizelde yüzde 40'lara, LPG'de ise (şu anda yüzde 80 olan oranı) yüzde 70'lere düşürerek dış ticaret açığını 1.5 milyar dolar azaltması hedefleniyor.


2 bin 860 dönüme yayılan, 3 iskeleye ve 20 üretim tesisine sahip olan STAR, bin 100 kişiye istihdam sağlayacak. 1 milyon 640 bin metreküp depolama kapasitesine sahip olan rafineri, Türkiye'nin ilk stratejik teşvik belgesini alan yatırım olma özelliğini de taşıyor. Türkiye'nin beşinci rafinerisi olan STAR, 30 yıldan uzun bir süre sonra devreye faaliyete geçen ilk rafineri olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6084 kez okundu.
18 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, izmir ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim