Anlık Bildirim

52 yıllık bilgisayarla Bitcoin madenciliği yaptı

Bundan 52 yıl önce Apollo 11 görevinde kullanılan Apollo Guidance Computer modeli Bitcoin madenciliğine konu oldu. Elbette bu modelle blok çıkarabilmek mümkün değil.

Bugün başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların kazımını yani madenciliğini yapmak artık bir meslek haline geldi. Madencilikten belirli bir gelir elde edebilmek için donanım gücünün kazım oranına katkı yapması gerekiyor. Bu yüzden de güçlü donanımlara ihtiyaç duyuluyor.

İlginç çalışma

Eski bilgisayarları yeniden hayata döndürmekle ün yapan yazılımcı Ken Shirriff, 1960’lı yıllardan kalma Apollo 11 uzay programında kullanılan Apollo Guidance Computer bilgisayarında Bitcoin madenciliği yapmayı başardı.

Apollo Guidance Computer modeli o dönem mühendislik mucizesi olarak gösteriliyordu. İlk entegre devre barındıran bilgisayar olma özelliğindeki AGC modeli 16-bit kelime uzunluğu ve yazılımı barındıran özel bir ROM’a sahipti.

Silinebilir manyetik çekirdek bellek ile 11.72 mikro saniye döngü zamanına sahip olan bilgisayar o dönem oldukça yüksek bir enerji verimliliği sunuyordu. Temel amacı yüksek verimlilik ve hızlı işlemdi. Klavye ise ekrana entegreydi.

Ken Shirriff sadece 256 kelime erişim kapasitesine sahip olan bu sistemde 240 kelimeyi SHA-256 algoritması için ayırırken kalan 16 kelimeyi de farklı ihtiyaçlar için tekrar tekrar kullanmak zorunda kalmış. Uzun oturumlar ve hata ayıklama süreçleri sonrasında bilgisayar 10.3 saniyede bir 1 kazım oranı elde etmeyi başarmış.

Shirriff tersine mühendislik ile teknik açıdan imkânsız şeyleri başarmayı sevdiğini belirtiyor. Daha önce IBM delikli kartlı bilgisayar ile kazım oranı başına 80 saniye ve Xerox Alto ile saniyede 1.5 kazım oranı gibi başarılar elde etmiş.

Yine de bu rakamlar ile bir blok çıkarabilmek için milyarlarca yıla ihtiyaç olduğu ifade ediliyor. Hali hazırda Bitmain’in Antminer S9 sistemi 13 trilyon kazım oranına sahip.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
18851 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Bitcoin (BTC), apollo guidance computer ve
2 etiket daha ken shirriff Yaşam
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim