Anlık Bildirim

2025 yılında 100TB kapasiteli hard diskler olacak

Üreticiler veri kayıt teknolojileri konusunda önemli adımlar atıyor. Yakın zamanda ısı destekli manyetik kayıt mümkün olacak ve 100TB HDD diskler görebileceğiz.

Hem SSD hem de hard disk tarafında kapasiteleri yoğunlaştırabilmek adına çalışmalar devam ediyor. Sürücülerde kapasiteler gitgide yükselirken avantaj halen HDD sektöründe. 2025 yılında 100TB kapasiteler mümkün olacak.

Üreticiler kapasiteleri arttırabilmek için kayıt teknolojileri konusunda yenilikler geliştiriyor. Seagate ve Western Digital bugüne göre çok daha verimli ve dayanıklı teknolojilere odaklanmış durumda.

HAMR nedir?

Bugüne kadar manyetik kayıt teknolojilerinde SMR, PMR ve TDMR olarak üç farklı teknik kullanılmaktaydı. İlk dönemlerde birbirine paralel manyetik izler üzerine yazan PMR teknolojisi kullanıldı. Sonrasında ise iki boyutlu manyetik izler üzerine yazan TDMR ve birbirinin üzerine binen manyetik izler üzerine veri yazan SMR devreye girdi.

Bu teknolojiler Gelişmiş Depolama Teknolojileri Konsorsiyumu – ASTC tarafından yol haritası şeklinde yayınlanıyor. Konsorsiyuma katkı yapan Seagate ve Western Digital bu yol haritasına uymaya çalışıyor.

Seagate yaptığı açıklamada yeni manyetik kayıt teknolojisi HAMR yani ısı yardımlı kayıt tekniğinin son aşamaya geldiğini ve ticari hayata hazır olduğunu duyurdu. 1990’lı yılların sonundan bu yana Seagate teknolojiyi geliştirmekle uğraşıyordu.

 

2025 yılında 100TB kapasiteli hard diskler olacak

HAMR teknolojisinde her yazma kafasına tuz tanesi büyüklüğünde lazer entegre ediliyor ve ısıtarak verilerin kayıt edilmesini sağlıyor. Yıl sonunda örneklemesi başlayacak olan HAMR diskler 2020 yılında 20TB kapasiteye ulaşacak. Bir iki yıl sonra ise 50TB seviyelerini göreceğiz.

Bu süreçte önemli bir yenilik daha olacak. Mevcut HAMR teknolojisine ısıtılmış nokta teknolojisi eklenecek ve HDMR tekniği elde edilecek. Bu sayede 2025 yılında 100TB kapasiteli diskler mümkün olacak.

Western Digital ise mikrodalga yardımlı manyetik kayıt – MAMR teknolojisi üzerinde çalışıyor. MAMR teknolojisi gelecek yıl ortalarında ilk örneklerini sunacak ve 20TB ötesine geçmesi bekleniyor. Avantajı ise çok daha uzun kullanım ömrü sunması olacak.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10388 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
hdd, seagate ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim