Anlık Bildirim

AMD’nin Zen 5 işlemcileri TSMC 3nm süreci için hazırlanıyor

AMD’nin yeni nesil işlemci mimarisi hakkında yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Çin kaynaklı bir rapora göre AMD Zen 5 işlemciler yılın üçüncü çeyreğinde TSMC 3nm sürecinde seri üretime girecek. 

AMD’nin Zen 5 işlemcileri TSMC 3nm süreci için hazırlanıyor Tam Boyutta Gör
AMD, bir süredir Zen 5 mimarisi üzerinde çalışıyor ancak firmadan resmi olarak pek bir şey duymadık. Son zamanlarda gelen raporlarda da tam bir fikir birliği yok gibi görünüyor. Bununla birlikte Çinli teknoloji kuruluşu UDN tarafından paylaşılan bir raporda, AMD’nin Zen 5 işlemcilerinin TSMC’nin tesislerine 2. çeyrekte gireceği ve 3. çeyrekte de seri üretime geçeceği belirtiliyor.

Zen 5 işlemciler üretime hazırlanıyor

Öncelikle belirtmek gerekiyor ki Zen 5 mimarisi tek bir işlemci ailesine güç vermeyecek. Zen 5 mimarisini “Granite Ridge” kod adıyla masaüstünde, “Strix Point” ile mobilde ve “Turin” ile de EPYC sunucuları dahil olmak üzere çok sayıda CPU ailesinde göreceğiz. Bu işlemcilerin tamamının TSMC tarafından üretileceği ve 2024’ün 3. çeyreğinde seri üretimin başlayacağından bahsediliyor.

AMD’nin Zen 5 işlemcileri TSMC 3nm süreci için hazırlanıyor Tam Boyutta Gör
Aktarılanlara göre AMD Zen 5 "Nirvana" CPU çekirdeği standart Zen 5 mimarisi tasarımı olacak, "Prometheus" Zen 5C çekirdekleri ise istemci ve sunucu yongalarında yoğun hesaplama segmentini hedefleyecek. Ek olarak Zen 5 "Nirvana" CCD'nin (Core Chiplet Die) TSMC 3nm işlem sürecinde üretileceği belirtiliyor. Bu ilginç, zira daha önceki raporlarda Zen 5'in 4nm düğümünü kullanacağı, Zen 5C'nin ise 3nm işlemini kullanacağı söyleniyordu.

Daha geçen ay AMD'nin Zen 5 "Granite Ridge" CPU'larının seri üretim aşamasına girdiği söylentileri çıkmıştı, ancak şirket CES 2024 gibi büyük etkinliklerde hiçbir şey açıklamadı. Dolayısıyla yeni bir şeyler duymak için gözler Haziran ayında düzenlenecek olan Computex 2024’e çevrilmiş durumda. AMD'nin Zen 5 çekirdek mimarisi hakkında çok az şey bilinse de resmi açıklamalara göre yeni mikro mimari, gelişmiş performans ve verimlilik ve yapay zeka ile makine öğrenimi optimizasyonları temel hedefler olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3971 kez okundu.
9 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, zen 5 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim